Stichting van Jakarta

Jakarta 1527-  Op deze dag in 1527 veroverde de moslim prins Fatahillah de haven Soenda Kelapaan en gaf het de naam Jayakarta. Dat moment wordt gezien als de officiële stichting van Jakarta. Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945 veranderde de naam van de stad van Batavia opnieuw naar Djakarta.

De oorspronkelijke plaats waar Jakarta uit bestond was: Soenda Kelapaan. Onder die naam bestond de stad van 397 tot 1527. Het was de belangrijkste haven van het koninkrijk Soenda, een koninkrijk in het westen van Java. Het besloeg de huidige provincies Banten, Jakarta en westelijk Java.

Portugezen in Indonesië

Marco Polo kwam als eerste Europeaan in 1292 op terugreis van zijn reis naar China aan op Sumatra. Het waren de Portugezen in 1521 die voet aan wal zetten op de Molukken. In 1522 sloot Portugal een politieke en economische overeenkomst met het koninkrijk Soenda, het Soenda-Portugese Vredesverdrag. In ruil voor militaire steun tegen de opkomende islam van het Sultanaat van Demak, kregen de Portugezen vrije toegang tot de handel in peper. Na het bondgenootschap met de Portugezen, ontwikkelde Sunda Kepala zich tot een Portugese handelsplaats.

Jayakarta

Ondanks de bescherming van de Portugezen, werd de havenplaats toch aangevallen en veroverd door prins Fatahillah op 22 juni 1527 namens het sultanaat Demak. Hij doopte de havenplaats om tot Jayakarta. Het betekende ‘volledige overwinning’. Tijdens de Nederlandse overheersing werd de plaats omgedoopt tot Batavia.

Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 werd Djakarta hoofdstad van het nieuwe land. In 1972 is de spelling van de stadsnaam veranderd in Jakarta. Nog steeds wordt die datum gezien als de officiële stichtingsdatum van de stad en is een nationale feestdag.

<h2>Afbeelding:</h2>
Achttiende-eeuws stadhuis van Batavia. Via <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Batavia_-_Townhall_1770.jpg" target="_blank">Wikimedia Commons </a>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.