Rotterdam

Vergeten bombardement van Rotterdam

Rotterdam 1943 – Op 31 maart 1943 klinkt om 13.20 het luchtalarm in Rotterdam. Iedereen probeert zo snel mogelijk een veilig onderkomen te vinden, maar slechts een minuut later vallen de eerste bommen op de haven van Rotterdam en omgeving. In een paar minuten verandert het westen van Rotterdam in een brandende chaos.

Amerikaanse bommenwerpers

In de ochtend van 31 maart 1943 vertrokken 102 Amerikaanse bommenwerpers vanuit Engeland richting Nederland. Het doelwit was het havengebied van Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Met in het bijzonder de Schiedamse scheepswerf Wilton-Feijenoord, waar onderdelen voor Duitse onderzeeërs werden geproduceerd. Om de Duitsers te verzwakken wilden de geallieerden hun oorlogsindustrie vernietigen.

Doelwit gemist

De bommenwerpers misten echter hun doelwit. Dankzij bewolking en de stromachtige wind kwamen de bommen voor een groot deel terecht in de dichtbevolkte woonwijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West. Met alle gevolgen van dien. Een ooggetuige schreef achteraf over het bombardement: “Alles werd plotseling donker om ons heen. De voorgevel viel voorover en de vloer zakte onder onze voeten weg. Dat wij het er levend afgebracht hebben, begrijp ik nog niet.”

Enorme schade

De Mathenesserweg, Schiedamseweg en het Marconiplein werden geraakt, net als de huizenblokken daarachter. In totaal werd 18 hectare gebied verwoest. Honderden mensen kwamen om het leven, de schattingen liggen tussen de 326 en 401. Ruim 3200 woningen werden vernield waardoor zo’n 16.500 mensen dakloos raakten. De schade door de ingeslagen duizendponders was enorm, maar ook de branden die daarna uitbraken zorgden voor veel schade. Pas om half 12 ’s avonds had de brandweer de vuurzee onder controle. Een groot deel van Rotterdam-West was weggevaagd. Een schoolmeisje schreef enkele dagen later in een brief aan haar vriendinnetje: “Als je op het Marconiplein gaat staan en je kijkt de Schiedamseweg af, dan zijn daar alle huizen weg tot aan de Wattierstraat.”

Het op een na grootste bombardement op Rotterdam

Het bombardement op Rotterdam-West is ná het bombardement van 14 mei 1940, toen de Duitsers een groot deel van de binnenstad verwoestten, het grootste bombardement uit de Rotterdamse geschiedenis. Ondanks de vele slachtoffers en grote schade die op 31 maart 1943 werd veroorzaakt, is het bombardement vrij onbekend. Op 31 maart 1993, 50 jaar na dato, heeft toenmalig premier Ruud Lubbers in het Gijzingplantsoen een monument onthuld ter herinnering aan het bombardement. Het monument draagt de titel ‘Het Vergeten Bombardement’.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.