De Landing van de Prins in Scheveningen

Willem I komt in 1813 aan in Scheveningen

Scheveningen 1813 – De latere koning Willem I komt op 30 november met een Engels fregat aan op de Scheveningse kust. Hij krijgt geen koninklijk onthaal. Er zijn slechts een paar vissers aanwezig die ervoor moeten zorgen dat Willem veilig van de boot op een kar stapt, die hem Den Haag binnen zal rijden.


Willem Frederik


Willem Frederik werd in 1772 geboren als de zoon van de laatste stadhouder Willem V. In 1795 vertrokken vader en zoon naar Engeland, op de vlucht voor de oprukkende Franse revolutionairen. In Nederland brak de Bataafse tijd aan. In eerste instantie als de Bataafse Republiek (1795-1801) en later als de Bataafse Gemenebest (1801-1806). Engeland en Rusland hadden in 1799 nog geprobeerd het stadhouderlijk gezag te herstellen vanuit Noord-Holland, maar deze militaire actie mislukte. In 1806 werd Nederland een koninkrijk, met de broer van Napoleon Bonaparte als koning. Deze voer voornamelijk zijn eigen koers, waardoor Napoleon Bonaparte in 1813 Nederland inlijfde bij het Franse keizerrijk. Toen de Franse generaal in 1813 door de Engelsen, Oostenrijkers en Russen verslagen werd bij Leipzig, ontstond er een machtsvacuüm in Nederland.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Toekomstige koning op het strand van Scheveningen


Een aantal notabelen maakten hier gebruik van door contact te leggen met de zoon van de laatste stadhouder. Zij nodigden hem uit om als soeverein vorst de regering op zich te nemen. Op 30 november 1813 landde hij met Engelse hulp op het strand in Scheveningen. Op het Congres van Wenen in 1815 werd besloten de noordelijke en de zuidelijke Nederlanden samen te voegen om zo een buffer te vormen tegen Franse expansiedrift. Willem Frederik werd benoemd tot koning over het nieuwe koninkrijk en noemde zich koning Willem I. Deze Willem I zou zich ontwikkelen tot een autoritair vorst. Hij verrijkte zichzelf, terwijl de bevolking van Nederland steeds armoediger werd. Wel zette hij de verbetering van de infrastructuur door, die in gang was gezet in de Franse tijd.


Uitbraak Belgische Revolutie


In 1830 brak de Belgische Revolutie uit, die uitmondde in een onafhankelijk Belgisch koninkrijk. Willem kon dit niet verkroppen en stuurde in 1831 een leger om Brussel te veroveren. Deze veldtocht mislukte echter, omdat de Belgische koning Leopold een grote alliantie had opgebouwd. In 1839 erkende Willem de Belgische staat. Een jaar later deed Willem afstand van de troon en kwam zijn zoon, Willem II, aan de macht.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.