Geen afbeelding beschikbaar

Yi Jun, de nationale held van Korea

VN secretaris Ban Ki-moon heeft op 28 augustus 2013 het graf in Den Haag bezocht van de Koreaanse held Yi Jun. Yi Jun leefde in een tijd waarin Japan probeerde Korea te annexeren. In 1907 reisde hij naar Den Haag om de stem van Korea te laten horen op de Tweede Vredesconferentie. Het was een strijd die eindigde in een tragedie.

Yi Jun werd geboren op 18 december 1859 in Bukcheong. Hij was een diplomaat en rechter. In de tweede helft van de 19e eeuw wilden veel landen hun invloedsfeer uitbreiden. Grootmachten als Groot-Brittannië en Frankrijk wilden zoveel mogelijk gebieden in bezit krijgen om zo hun machtspositie in de wereld te versterken. Japan deed als enig niet Europees land mee aan deze wedloop en was inmiddels een belangrijke speler op het wereldtoneel geworden. In juni 1907 vond de Tweede Vredesconferentie van Den Haag plaats. Op deze conferentie kwamen verschillende landen bijeen om afspraken te maken over het creëren van vrede in de wereld.

Yi Juns strijd voor een onafhankelijk Korea

Japan was Korea binnen gevallen en in 1907 riep Japan het uit tot protectoraat. Dit was een opstapje naar totale annexatie. De Koreaanse keizer Gojong was het hier niet meer eens, omdat hij de onafhankelijkheid van land wilde behouden. Toen in 1907 de Tweede Vredesconferentie werd gehouden in Den Haag was Korea niet welkom. Japan zag deelname van Korea liever niet en had dit verhinderd door de andere deelnemende landen onder druk te zetten. Gojong besloot vervolgens om Yi samen met twee anderen in het geheim naar Nederland te sturen.

Tweede Vredesconferentie in Den Haag

In twee maanden reisde het gezelschap van Korea naar Den Haag om daar deel te nemen aan de besprekingen. Tot dit gezelschap behoorden naast Yi Jun ook oud vicepresident Yi Song Sul en Yi Uijong die in Sint-Petersburg werkte. Yi Jun en zijn twee collega’s werden niet toegelaten tot de conferentie en probeerden door middel van een manifest en een lezing steun te krijgen voor het lot van hun land dat een Japanse kolonie dreigde te worden. De wereldmachten wilden Japan, een regionale macht in opkomst, echter niet voor het hoofd stoten, waardoor Korea in Japanse handen viel. Ook werd de Koreaanse keizer in 1907 gedwongen af te treden

Overlijden Jun

Enkele dagen na de afwijzing werd Yi Jun dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Den Haag. De doodsoorzaak werd nooit achterhaald, maar in Korea wordt aangenomen dat Jun zelfmoord heeft gepleegd uit verdriet over de gang van zaken. Op 5 september 1907 werd Jun op de Haagse begraafplaats Oud Eik en Duinen begraven, omdat Japan weigerde dat het lichaam naar Korea zou worden overgebracht. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog moest Japan capituleren en werd Korea weer onafhankelijk. In 1963 werden de resten van Yi Jun weer opgegraven en in Korea herbegraven. VN secretaris Ban Ki-moon, zelf geboren in Zuid-Korea, heeft op 28 augustus 2013 bij een bezoek aan Den Haag bloemen op het voormalige graf gelegd en het gastenboek getekend.

Bronnen

-          Anemaa.home, Yi Jun: een Koreaanse (...)

-          Landenweb.net, Noord-Korea geschiedenis (08-2011)

Afbeelding

-          Wikmedia Commons, Hague Secret Emissary Affair (1907)


Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.