Home » Reportage
Tante Leen wordt door Johnny Jordaan uitgeroepen tot Keizerin van de Jordaan

Historische Foto: Tante Leen wordt ‘Keizerin van de Jordaan’

Helena Kok-Polder, beter bekend als Tante Leen, behoort samen met Johnny Jordaan tot de bekendste vertolkers van het Nederlands Levenslied. In Amsterdamse was ze zo geliefd dat ze er in 1972, ter ere van haar zestigste verjaardag, werd uitgeroepen tot Keizerin van de Jordaan.

Zestigste verjaardag

Aan de zestigste verjaardag van de zangeres werd veel aandacht besteed, bijvoorbeeld met een interview in ‘Het Parool’. Zelf toonde het feestvarken zich een beetje beduusd. In haar jeugd werden er nooit verjaardagen gevierd, vertelde ze, daar was geen geld voor. ‘Ik had gedacht het te gaan vieren met mijn vrienden en mijn kennissen, weet je niet. Maar wat ze nu gaan doen…’.

Er was inderdaad een groot feest voor Tante Leen georganiseerd: in een oldtimer met open dak zou ze samen met haar goede vriend en collega-zanger Johnny Jordaan, de Beverdijkse carnavalsvereniging de ‘Zeezotten’, de burgemeester van Beverdijk en een hele stoet bewonderaars richting zalencentrum De Palm trekken. Op de foto boven dit artikel is te zien hoe Tante Leen daar werd uitgeroepen tot ‘Keizerin van de Jordaan’. Voor de gelegenheid had Johnny Jordaan zich uitgedost als prins carnaval Johnny de Eerste. Tegelijkertijd met de verjaardag van Tante Leen kwam ook een nieuw album van de twee uit, ‘Samen uit samen thuis’, met het toepasselijke lied ‘Als je zestig bent’.

Na het grote feest en de kroning moest Tante Leen snel weg, want ’s avonds zat ze ter ere van haar verjaardag in Willem Duys’ tv-programma ‘Voor de vuist weg’. Daar kwam ze met behulp van een politiegeleide nog net op tijd aan.

Tante Leen danst met Johnny Jordaan op haar verjaardag Keizerin van de Jordaan

Onverwachte carrière

Dat Helena Polder een bekende Nederlandse zangeres zou worden, leek toen ze geboren werd onwaarschijnlijk. Haar leven gaf haar echter genoeg om over te zingen. ‘Leen’ was in 1912 geboren als het op een na jongste kind in een Jordaans gezin van zeventien kinderen, waarvan er acht overleden. Haar vader overleed toen ze zeven was, waarna haar moeder het gezin moest zien te onderhouden als visschoonmaakster. Ook Helena moest al vroeg werken, eveneens in de visindustrie. Op haar twintigste trouwde ze met Andries Kok, met wie ze lang samenbleef, tot hij in 1944 omkwam bij een bombardement op Bremen, waar hij tijdens de Arbeidseinsatz tewerk was gesteld.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Instagram!


In 1947 ontmoette Helena haar volgende liefde Bram Jansen, waarmee ze ook een zoon kreeg. De twee openden Café Royal op de Amsterdamse Nieuwendijk, waar ‘Tante Leen’ zowel de barvrouw als zangeres was. Haar stem viel in de smaak bij de bezoekers, die haar in 1955 overhaalden om mee te doen aan de talentenjacht Beste Stem van de Jordaan. Dat was een groot succes want ze werd tweede en stond zodoende samen met niemand minder danJohnny Jordaan op het erepodium. Dit was voor beiden zowel het begin van hun zangcarrière en van een mooie vriendschap.

Na verschillende platen en singles te hebben uitgebracht hadden de twee in 1968 nog een populair televisieprogramma dat werd opgenomen in Café Royal, waar Tante Leen altijd was blijven werken. Voor haar was het zingen, ondanks al haar succes, altijd iets gebleven wat ze erbij deed. Over geld hoefde ze zich echter nooit meer druk te maken.

Keizerin van de Jordaan

Zelf woonde de ‘Keizerin van de Jordaan’ in 1972 al een tijd niet meer in het door haar zo vaak bezongen stadsdeel. ‘Wat moet ik er doen?’ Vroeg ze zich af in een interview met ‘Trouw’. ‘De Jordaan is niet meer zoals vroeger. Er wonen allemaal kunstenaars en studenten, heb ik gehoord. Johnny woont in Beverdijk. Ik woon boven de zaak, met mijn man.’

Bronnen

Ook interessant: 

Rubrieken: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.