Home » Reportage
historische bruggen saksen

De mooiste bruggen van Saksen

Een brug staat symbool voor verbinding. Geografisch gezien overbruggen ze letterlijk barrières, bijvoorbeeld over rivieren en bergen. Voor wandelaars maakt dit bruggen nog extra waardevol, aangezien ze ook nieuwe gebieden ontsluiten. Bovendien zijn bruggen vaak mooie en spectaculaire constructies, die op zichzelf al een bezienswaardigheid zijn in de geschiedenis hebben ze vaak een rol van betekenis vervuld. Ook in de Duitse deelstaat Saksen zijn prachtige bruggen te vinden. En dankzij het uitgebreide wandelnetwerk kan je deze historische monumenten ook nog eens prima te voet verkennen! Dit zijn de 5 meest bezienswaardige bruggen in Saksen.

historische bruggen saksen

1. Göltzschtalbrücke Vogtland

De diepe vallei van het Göltzschdal in het Vogtland moest in de 19e eeuw worden overwonnen voor de aanleg van de spoorlijn tussen Leipzig en Neurenberg. Ingenieur Johann Andreas Schubert, leverde een baanbrekend ontwerp, dat grotendeels uit bakstenen bestond. Eind mei 1846 werd de eerste steen gelegd. Toen de brug 5 jaar later eindelijk klaar was, bleken er maar liefst 26 miljoen bakstenen te zijn gebruikt. Tegenwoordig is de Göltzschtalbrücke dan ook nog altijd de grootse bakstenen brug op aarde. Het ‘kleinere’ zusje, de nabijgelegen Elstertalbrücke, is de op één na grootste. In de brug over het Elsterdal werden ‘maar’ 12 miljoen bakstenen verwerkt. Beide bruggen zijn dan ook imposante bezienswaardigheden, die de moeite van het bekijken meer dan waard zijn. Voor wandelaars die beide bruggen willen ontdekken, kunnen hiervoor etappe 1 van de Vogtland Panoramaweg lopen. Deze langeafstandswandeling start namelijk vlak naast de Göltzschtalbrücke, waardoor je al meteen bij een van de hoofdattracties van de route begint. Vervolgens wandel je op de eerste etappe in ongeveer 21 kilometer naar Jocketa, waar je de Elstertalbrücke aantreft. Dus letterlijk een wandeling van brug naar brug. Houd er wel rekening mee dat je onderweg veel stijgt en daalt (respectievelijk 718 en 662 meter). Dit betekent dat je een goede conditie moet hebben voor deze etappe.

2. Duivelsbrug Oberlausitz

De officiële naam is Rakotzbrug, maar hij is bekender als de ‘Duivelsbrug’. Gelegen in het Kromlau Rhododendronpark in de Oberlausitz behoort hij tot de meest fotogenieke bruggen ter wereld. Het ontwerp is een halve cirkel, die bij reflectie op het water een perfecte cirkel vormt. De brug werd rond 1865 gebouwd uit basalt en veldstenen. Nadat je de vaste kiekjes bij de brug hebt genomen, kun je ook nog even gaan rondstruinen in het omliggende Kromlau Rhododendronpark. Met zijn 200 hectare is dit landschapspark geen reus, maar de natuurpracht is er niet minder om. Zoals de naam al doet vermoeden, staat dit park vol met azalea’s en reusachtige rododendrons. Samen met het spiegelachtige meertje, resulteert dit in een haast sprookjesachtig landschap dat rechtsreeks uit de verhalen van de gebroeders Grimm afkomstig lijkt.

historische bruggen saksen

3. Blauwe Wonder Dresden

Eigenlijk heet deze brug de Loschwitzer-brug, maar iedereen noemt hem het ‘Blauwe Wonder’. Dit in 1891 gebouwde meesterwerk was de vijfde brug over de Elbe in Dresden. De brug dankt zijn bijnaam aan zijn, voor die tijd, miraculeuze constructie. Eind negentiende eeuw vond men het namelijk een mirakel dat een metalen brug, met zo’n enorme overspanning, het zonder steunpilaren in de rivier kon stellen. Dankzij de inzet van moedige Dresdenaren is het Blauwe Wonder bovendien de enige brug in de Saksische hoofdstad die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Ben je op een citytrip in Dresden, dan is het een aanrader om vanaf het Teatherplatz in de binnenstad naar dit unieke bouwwerk toe te wandelen. Hier hoef je geen ingewikkelde route voor uit te stippelen. Je kan immers simpelweg de oevers van de Elbe volgen, waardoor je vanzelf bij de brug uitkomt. Eenmaal bij het Blauwe Wonder steek je de rivier over, en wandel je via de andere oever terug om er een echte rondwandeling van te maken. In totaal komt deze tocht neer op ongeveer 14,5 kilometer.

historische bruggen Saksen

4. ’Gedeelde stadsbruggen’ Gorlitz

Qua ontwerp vallen de stadsbruggen van Görlitz niet bijzonder op, maar ze werden het wel doordat in 1945 de nieuwe landsgrens tussen Duitsland en Polen getrokken werd langs de rivier de Neisse. Dat trof Görlitz in het bijzonder, want de stad werd in tweeën gesplitst. De stadsdelen vielen uiteen in een Duits en een Pools deel (nu Zgorzelec genaamd). Decennialang waren op de bruggen grenswachten en douaneposten te vinden, maar sinds Polen in de Schengen EU-zone zit, gaat een oversteek tussen beide stadsdelen heel soepel. Het is dan ook een aanrader om een stadswandeling van Görlitz naar Zgorzelec te maken. Hoewel Görlitz met zijn bijna 4.000 monumenten tot de beste bewaarde steden van Duitsland behoort, is er ook aan de overkant genoeg moois te zien. Denk bijvoorbeeld aan het Miejski Dom Kultury (Cultuurhuis), de Griekse Boulevard en de historische stadsparken. En voor culinaire wandelaars is dit de ideale kans om de Duitse en Poolse keuken met elkaar te vergelijken!

historische bruggen Saksen

5. Torgau voormalige Elbebrug WOII

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ontmoetten de Amerikaanse en Russische legers elkaar voor het eerst op de Elbebrug bij Torgau op 26 april 1945. De handenschuddende soldaten werden een beroemd fotomoment. Naderhand werd verderop een nieuwe brug gebouwd over de Elbe, maar de opgang van de oorspronkelijke brug werd door zijn verleden behouden. Bij de overblijfselen van de brug staat ook het ‘Denkmal der Begegnung’ als herinnering aan dit historische moment. Wie met zowel dit monument als de nieuwe brug kennis wil maken, kan de 4 kilometer lange Glacis-wandeling lopen. Dit is rondwandeling over de oude vestingwallen van Torgau, waarbij je ook een stuk langs de Elbe wandelt. Gaat jouw voorkeur toch uit naar een wat langere tocht? Dan kun je er ook voor kiezen om een deel van de Lutherweg te lopen. Deze langeafstandsroute loopt namelijk dwars door Torgau, waarbij het traject je ook langs de Elbe en de nieuwe brug voert. 

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!