Duitse tiener landt op het Rode Plein in Moskou

Duitse tiener landt bij het Rode Plein in Moskou

"Ik dacht dat ik met het vliegtuig een denkbeeldige brug kon bouwen tussen West en Oost om te laten zien dat veel mensen in Europa betere betrekkingen tussen onze werelden wilden." Aldus Mathias Rust, die op 28 mei 1987, tijdens de Koude Oorlog, met zijn Cessna sportvliegtuig in hartje Moskou landde. Rust werd door de Russische politie gearresteerd na zijn gedurfde onderneming, waarna hij in augustus 1988 werd vrijgelaten en weer terugkeerde nar Duitsland.

Jonge jaren

Mathias Rust werd op 1 juni 1968 geboren in Wedel, in het toenmalige West-Duitsland. In 1986 zat hij op 18-jarige leeftijd voor de tv in zijn woonplaats Hamburg toen de Reykjavik Top tussen de Amerikaanse president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov op niets uitliep. Rust besloot daarom om zijn steentje bij te dragen aan het beëindigen van de Koude Oorlog door een statement te maken tegenover de wereld. Een jaar later vertrok Rust op 19-jarige leeftijd met zijn vliegtuig voor, zoals hij zijn ouders deed geloven, een rondvlucht door Noord-Europa.

De vlucht

Nadat hij eerst Schotland, de Faeröer eilanden en IJsland had aangedaan, kwam hij op 28 mei 1987 aan in het Finse Helsinki. Hier besloot hij na lang twijfelen door te gaan met zijn plan en hij zette koers richting Moskou. De Finse luchtverkeersleiding zag Rust van de radar verdwijnen en besloot een grote zoekactie op te zetten. Rust was inmiddels bij Estland het luchtruim van de Sovjet-Unie binnengevlogen, waar hij werd opgepikt door de Russische luchtafweerradar. Hij werd verschillende keren gevolgd door een aantal MiGs, maar door misverstanden en een aantal fouten aan Russische zijde kon hij ongehinderd zijn reis naar Moskou voltooien.

Eenmaal aangekomen boven Moskou wilde Rust zijn vliegtuig op het Rode Plein landen. Daar aangekomen bleek het plein echter vol voetgangers te zijn, waardoor Rust voor zijn landing gedwongen werd uit te wijken naar de Moskwabrug. Vervolgens taxiede Rust met zijn vliegtuigje naar het Rode Plein waar hij werd ontvangen door een verbaasde menigte en de Russische politie.

Arrestatie

Rust werd daarop gearresteerd en veroordeeld tot een straf van vier jaar in een werkkamp. Hij werd echter nooit overgebracht naar het kamp en bleef bijna een jaar in de Lefortovo-gevangenis in Moskou. In augustus 1988 werd hij vrijgelaten door de Russen als blijk van goede wil bij het INF-verdrag tegen nucleaire raketten.

afbeelding

Flickr. Cessna [Andrey Belenko/ CC BY]

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt