Geschiedenis Macedonië

De geschiedenis van Macedonië: een omstreden land in de Balkan

Begin mei 2015 hebben er gevechten plaatsgevonden in Macedonië. Deze gevechten kwamen voor de Westerse wereld redelijk onverwacht. Hoe is het mogelijk dat er in zo’n ogenschijnlijk vredig land als Macedonië plotseling gevechten plaatsvinden? Een blik op de geschiedenis van dat land biedt wellicht uitkomst.


Klassiek Macedonië


Macedonië is wellicht een van de meest omstreden gebieden van de Balkan. In de Klassieke Oudheid was Macedonië een toonaangevend koninkrijk. Dit koninkrijk was veel groter dan het huidige Macedonië (het bezat ook gebieden in het huidige Griekenland en Bulgarije) en verwierf bekendheid door Alexander de Grote (21 juli 356 v.Chr.- 11 juni 323 v.Chr.). Tijdens het bewind van Alexander de Grote werd het Perzische Rijk van Darius verlagen en werd het Macedonische koninkrijk zelfs uitgebreid met gebieden in het Midden-Oosten. Echter na de dood van Alexander viel het rijk uiteen en werd de macht van Macedonië ingeperkt. In 168 voor Christus werd het Macedonische Rijk door de Romeinen ingenomen en tot een provincie gemaakt.


Middeleeuwen


Na de val van het Romeinse Rijk waren de Macedoniërs niet in staat hun rijk terug te winnen. Tijdens de middeleeuwen werd Macedonië door verschillende volkeren, zoals de Bulgaren en Byzantijnen, overheerst. Deze situatie duurde voort tot 1371, waarna het onderdeel werd van het Ottomaanse Rijk.


Balkanoorlogen


De Ottomaanse overheersing duurde tot vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Het Ottomaanse Rijk was enorm verzwakt en tijdens de Eerste Balkanoorlog (1912-1913) werden bijna alle Turken van de Balkan verdreven. Macedonië bleef echter nog bezet. Na de Eerste Wereldoorlog werd Macedonië opgedeeld en werd het een deelrepubliek van Joegoslavië.


Republiek Macedonië


Macedonië bleef onderdeel van Joegoslavië tot 8 september 1991. De Macedonische bevolking was ontevreden met het feit dat Macedonië slechts een deelrepubliek was. Er werd een referendum gehouden waarin de Macedoniërs aangaven onafhankelijk te willen zijn. Op 17 september 1991 riep Macedonië haar onafhankelijkheid uit en de Republiek Macedonië was geboren.


Joegoslavische oorlogen


Toen begin jaren negentig de Joegoslavische Oorlogen uitbraken, ondervond Macedonië daar weinig hinder van. Dit veranderde echter toen in 1998 de conflicten in Kosovo uitbraken. Onder leiding van Milošević werden vele Albanezen vervolgd en Kosovo uit gejaagd. Veel Albanezen vluchtten naar Macedonië waar al een groepering Albanezen woonde.


Albanese opstand


De uit Kosovo gevluchte Albanezen bleken geen goed heenkomen te hebben gezocht in Macedonië. Onder leiding van het extreem nationalistische bewind van premier Gregoriefski kregen de Albanezen weinig rechten en kwamen in opstand. Tijdens deze opstand, die in 2001 plaatsvond, werd er hard gevochten tussen de etnische Albanezen en het Macedonische regeringsleger. Onder druk van de NAVO werd het conflict in augustus 2001 beëindigd. Beide partijen ondertekenden het akkoord van Ohrid, waarin meer rechten voor de Albanese minderheid werden vastgelegd.


UÇK leger


De huidige geweldsopleving zou veroorzaakt zijn door ervaren strijders van het UÇK leger en lijkt daarom een gevolg van de Albanese opstand. De afkorting UÇK staat voor Ushtria Çlirimtare Kombëtare, wat naar het Nederlands vertaald het Nationale Bevrijdingsleger betekent. Dit leger is tijdens de Albanese opstand opgericht en vecht voor meer rechten en onafhankelijkheid voor de Albanese minderheid. Het feit dat er nu weer gevechten zijn uitgebroken is zorgwekkend, omdat dit aantoont dat het akkoord van Ohrid niet goed gewerkt heeft. Vanwege de vernieuwde geweldsescalatie heeft de Macedonische regering de veiligheidsmaatregelen aangescherpt.


Naamskwestie


De laatste jaren in het land ook meermaals in het nieuws gekomen vanwege de naam van het land. Al sinds de onafhankelijkheid bestaat er een geschil met Griekenland hierover. Dit heeft er mee te maken dat er in Griekenland ook een regio bestaat die Macedonië heet. Na jaren van onderhandelen kwamen beide landen in 2019 uiteindelijk overeen dat Macedonië vanaf dat moment officieel Noord-Macedonië zou gaan heten.


Dit artikel is eerder op isgeschiedenis.nl verschenen, maar is bewerkt om beter aan te sluiten op de actualiteit


afbeelding


Kasteel bij Ohrid. Foto door Marcin Konsek via Wikimedia Commons


 

Bronnen

 

Afbeeldingen

Ook interessant: 

Landen: 

Onderwerpen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.