Geschiedenis van de Ramadan Mohammed

De geschiedenis van de ramadan

De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en de jaarlijkse vastenmaand voor moslims. Van zonsopgang tot zonsondergang onthouden moslims zich van eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap. Wat is de geschiedenis van de ramadan?


De ramadan is één van de vijf zuilen van de islam en is bedoeld als een tijd van reflectie en bezinning, en om onder andere mee te leven met minder bedeelden. Het vasten zou het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens vergroten.


Het begint aan de vooravond van de negende maand van de islamitische kalender, traditioneel gezien wanneer de maan sikkelvormig is. De ramadan wordt beschreven in het tweede hoofdstuk van de Koran, dat Surat el Bakarah heet, dat aangeeft wat allemaal wel en niet mag tijdens het vasten.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



De ramadan


Tijdens de ramadan wordt er meer gebeden en vaak ook de hele Koran doorgelezen. Voor het vasten begint, krijgen moslims de kans het gerecht Suhur te eten, voordat de zon opkomt. Na zonsondergang wordt er vaak uitgebreid gegeten, deze maaltijd wordt iftar genoemd. Voor de iftar eten mensen vaak eerst dadels en bidden zij. In de avond voeren sommige moslims nog aanvullende gebeden uit, genaamd de Tarawih. Het kan tijdens deze gebeden zijn dat de hele Koran wordt voorgelezen in de loop van de maand. Het proces waar je lichaam doorheen gaat tijdens het vasten moet je herinneren aan je geloof en je zelfontwikkeling


Mensen voor wie vasten een gezondheidsrisico is, bijvoorbeeld zieken, zwangere vrouwen of jonge kinderen, zijn niet verplicht te vasten of doen dit in een aangepaste vorm.


Ingesteld door Mohammed


De vastenmaand is volgens de islamitische traditie ingesteld door Mohammed, verbonden met de Laylat al Qadr, de 'Waardevolle Nacht'. Dit is de nacht waarin Mohammed de eerste Soera van de Koran kreeg van de engel Djibril. Als teken van dankbaarheid werd het gebod van de ramadan ingesteld.


Voor veel moslims zijn de laatste tien dagen van de ramadan een intensievere periode van vasten en gebed, omdat de Laylat al Qadr in die periode zou zijn geweest. De exacte datum van de openbaring is echter niet bekend.


Slag bij Badr


De instelling van de ramadan is ook nauw verbonden met de Slag bij Badr op 17 maart 624 na Christus. Het was de eerste grote slag tussen de moslims, de volgelingen van Mohammed, uit de stad Medina, en een leger uit Mekka, op dat moment nog geen islamitische stad. Het zou de eerste overwinning zijn in Mohammeds strijd tegen de ‘heidense’ stammen van Mekka.


Met een leger van driehonderd man viel Mohammed een karavaan aan die onderweg was van Syrië naar Mekka. Deze werd namelijk begeleid door Aboe Sufyan, de leider van de stam Qoeraisj. De karavaan werd echter beschermd door een leger van duizend man, drie keer groter dan de strijdmacht van Mohammed. Toch wisten zijn krijgers de overwinning te behalen, volgens hen omdat zij door een engelenleger bijgestaan werden. De dank voor deze goddelijke bijstand was van groot van belang voor het instelllen van de ramadan. Dit is terug te vinden in de Soera De Koe 183-185.


Eind van de ramadan


Traditioneel gezien eindigt de ramadan wanneer de maan opnieuw sikkelvormig is. Het eind van de ramadan wordt gevierd met het feest Eid al-Fitr, oftewel het Suikerfeest. Hoe uitgebreid het Suikerfeest wordt gevierd, ligt aan de gemeenschap waar de viering in plaatsvindt. In uitgebreide vieringen dragen kinderen bijvoorbeeld nieuwe kleren, dragen vrouwen wit, worden er cadeaus uitgewisseld en worden er speciale lekkernijen gemaakt.


Lees hier meer over islamitische vieringen, herdenkingen en feestdagen.


Bronnen:



AFBEELDING:


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Personen: 

Religie: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt