Chinese keizer

Laatste keizer van China moet aftreden

Peking 1912 – Na de dood van zijn oom werd hij op tweejarige leeftijd uitgeroepen tot de twaalfde keizer van de Qing-dynastie in China. Nu, slechts vier jaar later, moet hij noodgedwongen afstand doen van de troon. Met het aftreden van Puyi, ‘The Last Emperor’, op 12 februari 1912 komt er een einde aan het ruim 2000 jaar oude Chinese keizerrijk.

Keizer op tweejarige leeftijd

Aisin-Gioro Puyi werd geboren op 7 februari 1906. Hij was de oudste zoon van prins Chun en daarmee de neef van de Chinese keizer Guangxu van de Qing-dynastie (1644-1912). Toen Guangxu en zijn vrouw Cixi, mogelijk als gevolg van vergiftiging, kort na elkaar stierven, werd Puyi aangewezen als de nieuwe troonopvolger. Op 2 december 1908, toen hij slechts twee jaar en tien maanden oud was, werd hij officieel uitgeroepen tot keizer Xuantong. Zijn vader werd aangewezen als regent totdat Puyi volwassen werd.

Ongemakkelijke jeugd

Ook na zijn kroning was de jeugd van Puyi uiterst ongemakkelijk. Zo was het in de Verboden Stad niet toegestaan om de keizer in de ogen aan te kijken, waardoor de jonge heerser zich behoorlijk eenzaam voelde. Daarnaast werd hij grotendeels omringd door bedienden die hem, vanwege zijn positie, niet op zijn gedrag mochten aanspreken. Dit alles kwam de opvoeding van Puyi niet ten goede. Al snel ontdekte de jonge keizer de macht die hij had over zijn eunuchen, en liet hij ze straffen voor de minste overtredingen.

Twee keer afstand doen van de troon

Op 10 oktober 1911 kwam de Chinese bevolking in opstand tegen het keizerlijke gezag. Na een korte burgeroorlog moest Puyi op 12 februari 1912 noodgedwongen afstand doen van zijn positie als keizer van China. Wel mocht hij van de nieuwe regering zijn keizerlijke titels en een deel van de Verboden Stad behouden. Op 1 juli 1917 werd Puyi na een machtsgreep van de Chinese krijgsheer Zhang Xun in ere hersteld als keizer van China, maar na elf dagen moest hij wederom afstand doen van zijn troon.

Carrière als tuinman

In 1924 werd Peking veroverd door een andere krijgsheer, Feng Yuxiang, die besloot Puyi te verbannen uit de stad. Tussen 1932 en 1945 werd hij nog wel geïnstalleerd als keizer van het door Japan bezette Mantsjoerije, maar in die functie was hij alleen een stroman van de Japanners. Uiteindelijk keerde hij in 1954 terug naar Peking, waar hij tuinman werd in de botanische tuin van de stad. Puyi overleed op 17 oktober 1967 aan de gevolgen van kanker.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!