Terugblik 'Interbellum'

De redactie boog zich afgelopen maand over de nasleep van de Eerste Wereldoorlog tot aan de opmaat van de Tweede Wereldoorlog. Deze periode stond in het teken van rouw, waarna het leven juist gevierd werd totdat daar door de economische crisis een einde aan kwam en fascistische en nationalistische geluiden steeds hardnekkiger klonken.

De nasleep van de Great War

De Eerste Wereldoorlog kwam tot zijn einde in 1918 en liet een verloren en getraumatiseerde generatie achter, die rouwde en herdacht door grootse monumenten op te richten en gedichten te schrijven. Er werd tevens al snel actie ondernomen om de oorlog onzichtbaar te maken in het loopgravenlandschap. Zo werkten in Ieper 30.000 werklieden van 1920 tot 1921 om de grond te vereffenen. Naast de zichtbare chaos moest ook de kaart van Europa gereorganiseerd worden doordat vele Europese volkeren onafhankelijk werden. Bovendien stelden ook de vrouwen zich onafhankelijker op van de mannen en streden voor kiesrecht.

Roaring Twenties

Begin jaren ’20 werd de Verenigde Staten officieel drooggelegd, wat betekende dat alcohol niet legaal te verkrijgen was. De georganiseerde misdaad, criminelen zoals Al Capone, handelde in drank waardoor het alsnog volop te verkrijgen was. De rebelse Flappers girls konden daardoor volop feesten en verlosten zich al dansend van het korset. Muzikanten zoals Louis Armstrong en Duke Ellington inspireerden hen om via de razend populaire dansen zoals de Lindy Hop en de Charleston het leven te vieren. Terwijl kunstenaars zoals Erich Heckel of Edvard Munch hun gevoel juist uitten via expressionistische schilderijen en daarmee een subjectieve wereld creëerden.

De Grote Depressie

Zwarte Donderdag luidde het economisch verval in waarna de Beurskrach van 1929 plaatsvond. De hele wereld had er last van, waarna de Amerikaanse president Roosevelt trachtte het bankwezen weer op te krikken door zijn New Deal te implementeren. Het Nederlandse economiebeleid, gestuurd door Colijn, stimuleerde de handelsgeest helaas niet en de economie raakte nog verder in verval in de verzuilde lage landen. De jaren ’30 betekende voor ons land niet alleen kommer en kwel, maar ook successen en een toename van comfort, zoals de komst van de stofzuiger en de legendarisch winst van het vliegtuig de Uiver tijdens een internationale wedstrijd.

Opmaat naar de Tweede Wereldoorlog

De NSB was aanvankelijk een nationalistische beweging. Samen streden Mussert en Van Geelkerken voor een krachtig Nederland. Naarmate de gelijkenis met de Duitse NSDAP steeds duidelijker werd, groeide de weerzin jegens de beweging. Hitler had echter hele andere idealen dan de NSB. Zijn partij droomde over Duitsland als een ‘Derde Rijk’, een groot Germaans Rijk dat de opvolger zou zijn van het Heilige Roomse Rijk en het Duitse keizerrijk. Hitler trachtte zijn idealen te bereiken via het fascisme, maar ook in andere Europese landen werd deze ideologie populairder. Dat was een reden voor Charlie Chaplin om naast Hitler, ook Mussolini belachelijk te maken. Chaplins legendarische speech maakte internationaal furore met het daadkrachtige: “Let us all unite!”

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.