Mausoleum van Halicarnassus

Mausoleum van Halicarnassus: tombe van een veroveraar

Het Mausoleum van Halicarnassus was een van de zeven wonderen van de antieke wereld. Van deze zeven wonderen staat alleen de piramide van Giza nog overeind. Het Mausoleum van Halicarnassus werd gebouwd als een ambitieus project van een klein koninkrijkje dat een vazalstaat (satrapie, Perzische benaming van een provincie) was van de Perzen. In 353 v.Chr begon men met de bouw van het Mausoleum. Tot in de 13e eeuw n.Chr bleef het Mausoleum van Halicarnassus trots overeind staan.


De veroveringen van koning Maussollos


Maussollos volgde in 377 v.Chr zijn vader op als koning en Satraap van de Perzische provincie Karië. De vader van Maussollos was tijdens zijn regeerperiode zeer ambitieus geweest, en had een aanzienlijk aantal omliggende steden veroverd. Maussollos zette deze veroveringen voort. Uiteindelijk heerste hij over bijna het gehele zuidwesten van Asia Minor, het huidige Turkije. Maussollos was een afstammeling van de lokale bevolking, maar was een fervent bewonderaar van de Griekse kunst en cultuur.


Verplaatsing van de zetel


Maussollos besloot na zijn veroveringen om zijn regeringszetel te verplaatsen naar een beter verdedigbare locatie. In Halicarnassus besteden hij en zijn vrouw enorme bedragen voor de bouw van tempels, standbeelden en marmeren gebouwen. Een van de bouwwerken die in zijn nieuwe hoofdstad opgericht moest worden, was een enorme tombe voor hemzelf.


Bouw van het Mausoleum van Halicarnassus


In 353 v.Chr. stierf Maussollos. Nog datzelfde jaar begon men aan de bouw van deze tombe. Deze tombe werd zo enorm en zo prachtig dat hij gerekend wordt tot een van de zeven wonderen van de klassieke wereld. Ook stamt de naam voor mausoleums af van de naam van Maussollos. Voor de bouw van het Mausoleum van Halicarnassus werden beroemde Griekse beeldhouwers en architecten aangenomen. De architecten Pytheos en Satyros bouwden het mausoleum. Het mausoleum was rijkelijk voorzien van standbeelden. Deze werden gemaakt door de beeldhouwers Skopas, Leochares, Timotheos en Bryaxis.


Het Mausoleum van Halicarnassus


Het Mausoleum van Halicarnassus was rechthoekig van vorm. Bovenop het mausoleum waren Maussollos en zijn vrouw afgebeeld op een strijdwagen die werd voort getrokken door paarden.  Het mausoleum zelf stond in het midden van een groot plein op een heuvel die de stad overzag. De tombe stond op een stenen platform, maar was zelf gebouwd van marmer. Het hele bouwwerk was zo’n 45 meter hoog. Een trap, die geflankeerd werd door stenen leeuwen, leidde naar de top van het stenen platform. Op het mausoleum waren allerlei scenes afgebeeld, met centauren, krijgers en amazones.


Ondergang van het Mausoleum van Halicarnassus


Tevens werd de stad rond 60 v.Chr tweemaal aangevallen door piraten. Het mausoleum bleef echter onbeschadigd. Door de eeuwen heen bleef het bouwwerk trots boven de stad uitsteken. Uiteindelijk vernietigden een aantal aardbevingen het grootste deel van het mausoleum in de 13e eeuw. Toen het gebied in handen kwam van kruisvaarders werden delen van de restanten van het mausoleum gebruikt voor andere bouwwerken, waaronder een fort. Delen van de marmeren tombe kunnen vandaag de dag nog altijd gezien worden in het fort in de nu Turkse stad Bodrum.


Meer lezen over de zeven klassieke wereldwonderen? Hier hebben we alle klassieke wereldwonderen voor je op een rijtje gezet.


Meer geschiedenis nieuws lezen? Geschiedenis Magazine is hét tijdschrift voor geschiedenisliefhebbers. Laat je inspireren en profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95) én 5 welkomstcadeaus!

Bronnen

ancient-origins.net mausoleum halicarnassus

bodrumpages.com halicarnassus

unmuseum.org The Mausoleum at Halicarnassus

Afbeeldingen

wikimedia.org Mausoleum of Halicarnassus

wikimedia.org Turkey Bodrum Castle

Ook interessant: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt