bombardementen op duitsland tweede wereldoorlog

Bombardementen op Duitsland in de Tweede Wereldoorlog

Aan het einde van de oorlog verloor Nazi-Duitsland steeds meer terrein. Om de Duitsers te verzwakken, bombardeerden de geallieerden niet alleen militaire doelen, maar ook grote Duitse steden. Het doel was de Duitse industrie te vernietigen. Bij deze ‘strategische’ bombardementen vielen ook veel burgerdoden. De grootste bombardementen werden gedaan op de steden Dresden, Keulen, Hannover en Hamburg.


Keulen


Het bombardement op Keulen werd uitgevoerd onder de codenaam ‘Operation Millennium’ en vond plaats op 39 mei 1942. Dit was een van de eerste grootschalige bombardementen van de geallieerden. De Britse RAF kon bij deze missie voor het eerst gebruik maken van grote formaties bommenwerpers van het type Lancaster.  Door de 1047 bommenwerpers vielen er 500 doden in de stad. Meer dan 2500 branden braken uit in de stad en veel gebouwen werden verwoest, zoals de Dom van Keulen. Na dit eerste bombardement werden door de geallieerden brandbommen ontwikkeld die meer slachtoffers konden maken. Deze werden bij de volgende bombardementen ingezet, zoals op de stad Hamburg en Dresden.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Hamburg


Bij ‘Operation Gomorrha’ in Hamburg op 24 juli 1943 kwamen 40.000 mensen om het leven in een door brandbommen veroorzaakte vuurzee. De operatie stond onder leiding van generaal Arthur Harris, wie al snel de bijnaam ‘Bomber Harris’ kreeg voor de vele bombardementen die hij liet uitvoeren. In totaal vlogen 2353 bommenwerpers over de stad en gooiden ze 9000 ton aan brandbommen. Dit werd gedaan volgens de tapijtbombardement-techniek. Hierbij werden de bommen niet gegooid op één speciaal doel, maar over een groot gebied verspreid zodat heel het gebied kon worden weggevaagd. Buiten Duitse infrastructuur en industriële capaciteit werden in de grote vuurzee ook 277.000 woningen verwoest. Het bombardement op Hamburg was uiteindelijk het dodelijkste bombardement van de geallieerden.


Dresden


Op 14 februari 1945 werd Dresden aangevallen door de geallieerden. Na drie uur lag 70% van de stad in puin en waren 25.000 mensen omgekomen. Daarmee ging Dresden de geschiedenis in als het grootste geallieerde bombardement, maar niet het dodelijkste; dat betrof Hamburg. Naast dat de geallieerden de industrie in de stad wilden vernietigen, wilden ze ook de moraal van de bevolking verzwakken. Aan het bombardement deden 1300 Britse en Amerikaanse vliegtuigen mee en 3.900 ton aan bommen werd boven Dresden afgeworpen. Dit veroorzaakte een grote vuurzee in het centrum van de stad. Juist daar zaten grote groepen Duitse vluchtelingen.


Hannover


De stad Hannover produceerde tijdens de Tweede Wereldoorlog auto-onderdelen en tanks. Daardoor was de stad van groot strategisch belang voor Duitsland. Dat beseften de geallieerden maar al te goed. De stad werd meerdere malen in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd. De grootse aanval was op 27 september 1943. Zeshonderd geallieerde vliegtuigen gooiden 2100 ton bommen op de Hannover. 1245 mensen stierven bij deze aanval en 250.000 mensen waren hun huis kwijt. Nog altijd worden er bommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden in verschillende Duitse steden. Op 7 mei 2017 moesten nog 50.000 mensen in Hannover hun huis verlaten wegens het onschadelijke maken van gevonden bommen uit de oorlog.

Bronnen:

Duitslandinstituut.nl: Bombardementen Steden
Go2war2.nl: Bombardement op Keulen
Wikipedia.org: Bombardement op Hamburg

Afbeelding:

Wikipedia.org: Bombardement op Hamburg

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!