Home » Reportage
Droogte in Nederland 1976

De 5 droogste periodes in Nederland

Periodes van droogte zijn misschien fijn voor de vakantiegangers, voor de agrarische sector kan het pijnlijke gevolgen hebben. De komende jaren wordt verwacht dat er steeds vaker droge periodes zullen voorkomen. De schade die daarbij kan worden aangericht, blijkt wel uit de volgende voorbeelden:

Het droge jaar 2022

2022 is de boeken in gegaan als een van de droogste jaren uit de Nederlandse geschiedenis. De lente was zo droog dat er in die periode al een neerslagtekort ontstond en dat neerslagtekort bleef in de zomer en in het najaar. Omdat zowel de lente als de zomer ook nog eens erg warm waren, verdampte het vocht in de bodem razendsnel, waardoor het neerslagtekort razendsnel toenam. De droogte teisterde niet alleen Nederland, op veel meer plekken in Europa was het erg droog, waardoor Nederland ook nog eens minder water uit de rivieren kreeg. Het water in de rivieren stond op veel plaatsen zo laag dat er in Duitsland op verschillende plekken ‘hongerstenen’ boven water kwamen. Een onheilspellende herinnering aan droogtes en de gevolgen daarvan in het verleden.  

Het droogterecord van 1976

Dat er weinig regen zou vallen, daar zag er in 1976 aanvankelijk niet naar uit. Het jaar begon namelijk stormachtig. Krachtige winden vernielden het dak van het Centraal station in Amsterdam en bliezen de torenspits van de Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden omver. Desondanks is de droogte van 1976 berucht. In de lente en zomer erna volgde evenwel een langdurige hittegolf. Behalve het jaar met het hoogste neerslagtekort kende 1976 ook de droogste zomer in de geschiedenis van Nederland. Toch voerde 1976 niet de ranglijst aan van droogste jaren, omdat het KNMI de verdamping meenam in zijn berekeningen. Omdat er in de wintermaanden van 1976 veel neerslag viel, was de mate waarin de verdamping de neerslag overtrof minder hoog dan in andere droge jaren.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Verdroging van de grasgronden in 1959

Zo’n droog jaar was 1959, dat het KNMI op de tweede plaats noteerde als jaren met het grootste neerslagtekort. In 1959 viel 352 mm neerslag, hetgeen leidde tot grote problemen voor de boeren in Overijssel. Door de aanhoudende droogte mislukte de haveroogst. Bovendien groeide er te weinig gras voor de koeien. Zelfs nadat de boeren stukken bos hadden gekapt om hun dieren te laten grazen, bleven de problemen aanhouden. Omdat de hongerige koeien het weinige gras dat ze konden vinden zo gulzig opaten, kregen ze te veel zand binnen. Het gevolg was dat vele stierven aan koliek, hevige buikkrampen.

Dodelijke droogte in 1911

Dat het uitblijven van voldoende regen tot onheil kon leiden, werd eveneens duidelijk in 1911. In dit jaar bedroeg het neerslagtekort 328 mm. Het water uit de putten verdampte en hele plattelandsgemeenschappen waren afhankelijk van het water uit de kerkenbakken. De droogte in Nederland leidde tot tientallen doden. Sommigen verdronken toen zij verkoeling zochten in het water, terwijl ze niet konden zwemmen. Anderen, vooral ouderen, overleden door het oplopen van een zonnesteek.

De droogste zomer in 1921

De droogste zomer volgens het KNMI,  dat sinds 1901 metingen uitvoerde, viel in 1921. Er viel slechts 387,3 mm regen in deze zomermaanden. Ter vergelijking, de gemiddelde neerslag in Nederland schommelde doorgaans rond de 800 mm per jaar. Ondanks de extreme droogte in 1921 kende dit jaar een neerslagtekort van slechts 322 mm. Dit kwam omdat de winters van 1921 behoorlijk regenachtig waren. 1921 was tevens het jaar met de voorlopige hoogste temperatuur in Nederland. In Maastricht werd het 38,9 graden. In 2019 sneuvelde dat record toen in Eindhoven de temperatuur boven de 40 graden uitkwam. 

Bronnen:

Afbeeldingen:

  • Het leger schiet boeren te hulp tijdens de droogte van 1976. Fotocollectie Anefo, Nationaal Archief

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.