Home » Reportage
De drie Gratiën

Dossier: Romeinse vrouwengeschiedenis

Romeinse vrouwen zijn vaak - ten onrechte - onderbelicht gebleken in de geschiedenis. Dit komt door het verloop van de geschiedenis. Historici waren vaak gefocust op de Romeinse mannen en lieten de vrouwen vrijwel achterwege. Door de archeologie is deze focus steeds meer terzijde geschoven, want hier is terug te zien dat vrouwen weldegelijk een belangrijk deel uitmaakten van de Romeinse samenleving. De Romeinse geschiedenis gaat over mannen én vrouwen. Wat is er bekend over Romeinse vrouwen?

De positie van vrouwen in de Romeinse tijd

Over de positie van Romeinse vrouwen wordt veel gerept. Enerzijds wordt gesteld dat zij een lage status hadden, vergelijkbaar met die van een slaaf. Anderzijds wordt verondersteld dat Romeinse vrouwen wél een hoge status konden hebben. Wat was nou precies de positie van de Romeinse vrouw?

Lees hier over de positie van Romeinse vrouwen

Bekende vrouwen uit het Romeinse rijk

Een aantal Romeinse vrouwen hebben een grote invloed gehad op de machtige mannen van het Romeinse rijk. Zij wisten deze mannen te beïnvloeden en soms zelfs te manipuleren. Over welke vrouwen hebben we het hier?

Lees hier over deze bekende Romeinse vrouwen

Romeinse vrouwen aan het werk

Politicus, gladiator, militair.. Veel werk dat in het Romeinse rijk werd beoefend, was weggelegd voor mannen. Over banen voor vrouwen wordt minder geschreven. Mochten vrouwen in het Romeinse rijk wel werken? Zo ja, wat voor werk deden deze vrouwen?

Lees hier over werk voor Romeinse vrouwen

Zwangerschap en bevalling in het Romeinse rijk

Ondanks dat er wel anticonceptie bestond, had niet iedereen deze tot hun beschikking. Een Romeinse vrouw kon dus bijna continu zwanger zijn. Wat is er nog meer bekend over zwangerschap en bevalling in het Romeinse rijk?

Lees hier over zwangerschap en bevalling bij Romeinse vrouwen

Moederschap in het Romeinse rijk

Romeinse vrouwen gingen vaak al op 14-jarige leeftijd trouwen met een oudere man. Vervolgens was het de bedoeling dat zij hem een aantal kinderen zou schenken. Hoe was het voor Romeinse vrouwen om moeder te zijn?

Lees hier over Romeins moederschap

Make-up bij Romeinse vrouwen

Al in de Romeinse tijd maakten vrouwen gebruik van make-up. Ze hadden enorm veel verschillende soorten, waarvan een aantal vandaag de dag nog steeds populair zijn. Welke soorten make-up waren er en waar werd het van gemaakt?

Lees hier over Romeinse make-up

Twee Romeinse vrouwen in werkelijkheid en in de serie ‘Rome’

Atia Balba Caesonia wordt in de serie 'Rome' vertolkt als Atia of the Julii en Octavia Thurina Minor als Octavia of the Julii. In hoeverre weerspiegelt de HBO-serie de historische personen? Of is er enorm veel gedramatiseerd? 

Lees hier over deze twee Romeinse vrouwen

De Nationale Romeinenweek 2019

Van 4 t/m 12 mei 2019 is alweer de zesde editie van de Nationale Romeinenweek waarin extra aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van de Romeinse tijd in Nederland. Dit jaar staat deze week in het teken van Romeinse vrouwen. De komende dagen worden er door heel het land verschillende activiteiten binnen dit thema georganiseerd.

Ook interessant: 

Partners: 

Beschavingen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt