Ondanks de bezwaren van de hertog van Medina Sidonia, de bevelhebber van de Spaanse Armada, beval Filips II dat de invasie van Engeland doorgezet moest worden. Waarom was Filips zo zeker dat de missie zou slagen?
Bijzondere brieven
Brieven zijn voor historici onmisbare bronnen van informatie. Naast dagboekfragmenten zijn het bovendien één van de meest persoonlijke vorm van bronnen. Door het lezen van iemands persoonlijke correspondentie kan je ondervinden welke gedachtespinsels op dat specifieke moment in de geschiedenis door iemands hoofd vlogen. Een brief kan in één klap de menselijke kant tonen van een persoon, hoe belangrijk of onbereikbaar deze ook mag zijn. Daarom besteedt IsGeschiedenis in deze rubriek aandacht aan bijzondere en interessante brieven van verschillende historische figuren.
In 1939 waarschuwde Einstein de Amerikaanse president Roosevelt dat Nazi-Duitsland bezig was met de ontwikkeling van een atoomwapen. Hierdoor begonnen de Amerikanen met het Manhattan Project.
Marie Antoinette stond niet bekend als lieveling van het volk en ze eindigde dan ook onder de guillotine. Er was één persoon die de tragedie aan zag komen: haar eigen moeder.
Alexandra van Rusland en Raspoetin hadden een omstreden maar mysterieuze relatie. Er zou nooit sprake geweest zijn van een affaire, maar hun correspondentie lijkt dit tegen te spreken.
In december 1940 stuurde Gandhi een brief naar Adolf Hitler, met het verzoek de oorlog te beëindigen. Wat wilde Gandhi hiermee bereiken?
Brieven worden al eeuwenlang gebruikt voor verschillende doeleinden. Tot op de dag van vandaag zijn ze een belangrijke en waardevolle historische bron.