Eurovisiesongfestival winnares Lenny Kuhr
15 mei 2024

Het Eurovisiesongfestival zou sinds de eerste editie voor verbinding moeten zorgen, maar dat verloopt soms opvallend moeizaam...

Kasteel Wewelsburg
8 mei 2024

Kasteel Wewelsburg was doordrenkt met symboliek en mysterie en belichaamde de duistere geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

75 jaar Marshallplan

marshallplan voor Duitsland

Na de overwinning was het een dringende vraag, hoe te voorkomen dat Duitsland in de toekomst weer een wereldoorlog zou kunnen ontketenen. Lennaert van Heumen bespreekt de rol die het Marshallplan hierin speelde.

Themamaand

Geschiedenis van het Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival is een grootschalig televisie evenement dat sinds 1956 ieder jaar op televisie verschijnt.

Ook interessant

Bergwijzer

4 mooie huttentochten door de Isère

In het Franse departement Isère kun je volop wandelen. Deze meerdaagse huttentochten zijn absolute highlights.

Archeologie Online

Oudste menselijke virussen ontdekt op 50.000 jaar oude neanderthalerbotten

Na onderzoek van neanderthalerbotten uit een Russische grot, hebben wetenschappers de oudste bekende menselijke virussen ontdekt. De twee mannelijke neanderthalers waren besmet met seksueel overdraagbare virussen en een virus dat verkoudheid en buikgriep veroorzaakt.

Historische verhalen

Historische foto

Miss Donna Mae II

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland veel gebombardeerd door de geallieerden. De Duitse Luftwaffe zette alles op alles om het Duitsland, maar het gevaar voor de geallieerde bommenwerpers kwam niet alleen van de vijand, zoals te zien is op deze foto. 

Topstukken uit onze musea

kleding oude egyptenaren Rijksmuseum

Dit fragment van een Egyptische tuniek dateert uit 500 tot 800 na Chr. Het is een deel van de schouder, geweven van linnen met versieringen in purperkleurige wol. De lange sierband liep van de rug tot over de borst. Tot de uitvinding van stoffen als polyester, werd textiel enkel gemaakt van natuurlijk materiaal dat snel vergaat. In de archeologie wordt textiel zelden in goede staat teruggevonden.

Verdwenen beroepen

Turfsteken

Het beroep ‘turfsteker’ staat bij niemand meer op het CV. Wat deed de turfsteker?

Historische schandalen

Sovjet kaarten Nederland

Na de Koude Oorlog bleek dat de Sovjets zeer gedetailleerde kaarten van Westerse landen hadden. Vaak waren die kaarten gedetailleerder dan veel Westerse kaarten. Zelfs legerbasis stonden er op. Hoe kwamen de Sovjets aan zo veel informatie?

Wereldgeschiedenis in Saksen

festung koningsstein

De Duitse deelstaat Saksen staat bekend om de rijke historie. De talloze kastelen laten die historie goed zien. Met deze wandelingen kun je van die kastelen genieten.

Historische snacks

Historische blunders

Günter Schabowski val van de muur

De Oost-Duitse partijfunctionaris Günter Schabowski kon zijn eigen spiekbrief niet goed lezen, waardoor hij onbedoeld de Val van de Muur in gang zette.

Historische Weetjes

hiphop

Rap en hiphop zijn niet alleen muziekgenres, maar ook inspiratiebronnen voor mode.

Historische uitdrukkingen

Photo by Siora Photography on Unsplash

Wanneer iemand iets eindelijk begrijpt of zich iets veel later realiseert wordt er vaak door anderen gezegd ‘dat het kwartje gevallen is’. De uitdrukking wordt al lang in Nederland gebruikt maar komt waarschijnlijk uit de 19e eeuw vanuit Yorkshire, Engeland.