Blitzkrieg

De Blitzkrieg: een razendsnelle verovering

De Tweede Wereldoorlog begon met de Duitse inval van Polen in 1939. De tactiek die Hitler gebruikte wordt de Blitzkrieg genoemd; de bliksemoorlog. Binnen zeer korte tijd wist hij op deze manier grote delen van Europa te veroveren.


Het Von Schlieffenplan


De bliksemoorlog was gebaseerd op het door generaal Alfred von Schlieffen(1833-1913) opgestelde plan om Frankrijk te veroveren, in het geval van oorlog tussen Duitsland en Frankrijk. Al in 1905 was dit plan klaar. Het Von Schlieffenplan richtte zich op een zo snel mogelijke verovering van Frankrijk. In de Tweede Wereldoorlog kwam de Blitzkrieg-tactiek pas voor het eerst succesvol tot uiting.


Blitzkrieg: de theorie


Snelheid en verrassing lagen aan de basis van de Blitzkrieg. Hitler wilde de uitzichtloze situatie waarin beide partijen zich tijdens de Eerste Wereldoorlog bevonden voorkomen; hij zag geen heil in een nieuwe loopgravenoorlog. Tijdens een aanval speelden lichte tanks een belangrijke rol; zij leidden de aanval en werden gesteund door infanterie en vliegtuigen.


Doorbreken - afsluiting bevoorrading - paniek zaaien


In praktijk moesten de tanks zo snel mogelijk door de zwakke punten van de verdediging breken, om vervolgens de tegenpartij af te sluiten van bevoorrading. Daarnaast was het zaaien van paniek onder de burgerbevolking belangrijk, om de opmars van de eventuele hulptroepen van de verdediging te vertragen. Een verovering wordt pas een Blitzkrieg genoemd wanneer de snelle overwinning op de vijand door de aanvaller wordt verondersteld.


De praktijk: de snelle verovering van Polen en de Lage Landen


De bliksemoorlog begon met de Duitse inval van Polen in 1939; de Poolse Veldtocht. Na de verovering van Polen wist Hitler binnen enkele maanden ook Noorwegen, België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Joegoslavië en Griekenland te veroveren. De geallieerden hadden in eerste instantie geen antwoord op de Blitzkrieg. Zeker gedurende twee jaar bleek de militaire tactiek van Duitsland daarom zeer effectief. Pas in 1942 kreeg Hitler voor het eerst te maken met een grote nederlaag tijdens zijn aanval op de Sovjet-Unie: operatie Barbarossa. Deze nederlaag bleek een zeer belangrijk keerpunt in het verloop van de Tweede Wereldoorlog.    

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.