Ontdekking Toetanchamon

De ontdekking van het graf van Toetanchamon in 1923

Op 16 februari 1923 werd de grafkamer van Toetanchamon geopend door een archeologenteam onder leiding van de Britse archeoloog Howard Carter. Al in 1922 was het graf gevonden in de Vallei der Koningen. Het graf van Toetanchamon is een van de weinige graven die niet geplunderd is door dieven of al eerder is opengemaakt. Dit komt omdat het een relatief klein graf is en er veel zand voor de opening lag. Het graf was dus goed verborgen voor eventuele indringers.

Financiering door Lord Carnarvon

Door de financiering van Lord Carnarvon (1866-1923) had Howard Carter (1874-1939) de mogelijkheden om te zoeken naar onontdekte graven in de Vallei der Koningen. Al jaren zocht Carter daar met een team naar farao tombes. Bijna had Carnarvon de expeditie stop gezet door tegenvallende resultaten, totdat op 4 november 1922 enkele traptreden werden gevonden in het zand. Eerst hadden de onderzoekers al arbeidershutten gevonden en drie meter zand weggehaald. Carter was er meteen van overtuigd dat ze een graf hadden gevonden door de tekens die ze op de gepleisterde muur zagen. Carter maakte voorzichtig een gat in de muur en zag dat hij en graf had ontdekt dat nog niet was aangetast. Daarna stuurde hij direct een brief naar Carnarvon dat hij naar Egypte moest komen.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


De ontdekking van de tombe van Toetanchamon

Bij het openleggen van het graf werd als eerste de voormuur weggehaald en het puin opgeruimd. Daarachter zat een negen meter lange gang naar beneden. Op de volgende muur zat een verzegeling van de farao. Nu was het zeker dat het graf nog niet eerder was open gemaakt. De archeologen wisten echter nog niet van wie het graf was. Ook deze tweede muur werd voorzichtig weggehaald en er werd met een kaars gecontroleerd of er geen gevaarlijke stoffen in de kamer zaten. Dit werd vroeger vaak gebruikt om dieven te doden. Dit was echter niet het geval en de onderzoekers konden de kamer in. Hier vonden ze allerlei spullen die voor het hiernamaals waren bestemd zoals koningsbeelden, juwelendoosjes, stoelen en strijdwagens. Het waren uiteindelijk zo veel spullen (vijf duizend objecten) dat de archeologen drie maanden nodig hadden om alles uit de kamer te halen en te catalogiseren.

Graf van Toetanchamon

Grafkamer Toetanchamon

Op 16 februari 1923 kwamen de onderzoekers eindelijk aan bij vierde kamer, de grafkamer. Hier vonden ze een grote gouden sarcofaag die een machtige farao deed vermoeden. Daar werd ook het beroemde dodenmasker gevonden. Daarmee konden de onderzoekers concluderen dat het waarschijnlijk ging om de jong gestorven farao Toetanchamon, zoon van Achnaton. Zelf is Toetanchamon niet heel belangrijk geweest. Hij was erg jong toen hij op de troon kwam en stierf op negentienjarige leeftijd aan malaria en een knieontsteking (1324 v. Chr.). Hij is dus vooral bekend vanwege zijn ongeschonden graf. Al snel na het openen van de grafkamer deed het verhaal over de vloek van de farao de ronde. De mummie zou beschermd zijn met een vloek die iedereen zou treffen die de grafkamer zou openen. Enkele weken na de opening van het graf, stierven Carnarvon en enkele andere medewerkers van Carter. Ze zouden onder verdachte omstandigheden zijn gestorven.

Modern onderzoek naar de tombe van Toetanchamon

Ook nu houdt de grafkamer van Toetanchamon archeologen nog bezig. In 2015 hebben onderzoekers waarschijnlijk een nieuwe ruimte ontdekt die grenst aan de grafkamer van Toetanchamon. Wellicht gaat het om de grafkamer van Nefertiti, de eventuele moeder van Toetanchamon. Ook werd er onderzoek gedaan naar mysterieuze bruine vlekken in de muurschilderingen in de tombe. 

Bronnen:

Scientas.nl: Geheime kamers gevonden
Historiek.net: Howard Carter
National geographic: Verborgen kamers

Afbeelding:

Wikipedia.org: Toetanchamon tombe

Wikipedia.org: CC BY-SA 3.0

 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.