bill of rights

De tweestrijd rondom wapenbezit in Amerika

21 februari 2018 kwam de Amerikaanse president Donald Trump met een voorstel om leraren te gaan bewapenen om het vuurwapengeweld op scholen tegen te gaan. Critici vinden dit een slecht idee en pleiten juist voor minder vuurwapens om het probleem op te lossen. De discussie rondom het wapenbeleid is niet nieuw, al jaren vind er een debat plaats in Amerika tussen voor- en tegenstanders van wapenbezit. Een kort overzicht van deze tweestrijd.

Het Tweede Amendement

Na de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) werd voor de Verenigde Staten van Amerika een nieuwe grondwet opgesteld. Een aantal jaar later, in 1791, werd de Bill of Rights toegevoegd aan de grondwet, bestaande uit tien amendementen. Het Tweede Amendement gaf elke Amerikaanse burger het recht  om vuurwapens te dragen.

Vuurwapenbezit als heilig symbool voor vrijheid

In 2008 oordeelde het Hooggerechtshof voor het eerst over de interpretatie van het eeuwenoude Tweede Amendement. De rechtszaak ging over de klacht over een aantal wapenverboden in Chicago en de voorstad van Chicago. Het bestuur van de stad zou hiermee een van de Amerikaanse grondrechten ondermijnen. De uitspraak van het Hooggerechtshof was uiteindelijk dat alle Amerikaanse overheden het recht op individueel wapenbezit moeten respecteren. Voorstanders van wapenbezit waren verheugd met dit oordeel want zij zien het recht op wapenbezit als iets heel belangrijks. Een wapen is volgens hen noodzakelijk om jezelf als burger te beschermen tegen criminelen, maar ook tegen een tirannieke overheid. De conservatieve Amerikanen zijn als de doods voor een strenge en onderdrukkende overheid en willen zich hier tegen kunnen blijven beschermen met individueel wapenbezit. De vuurwapens zijn voor hen een symbool voor de Amerikaanse vrijheid.

Oproep voor strengere wapenwetten door schietincidenten

In de afgelopen jaren is het aantal openbare dodelijke schietpartijen in Amerika toegenomen. De dodelijkste recente schietpartij was die bij een popconcert in in Las Vegas, hier vielen 59 doden. 15 februari 2018 vond er een  schietincident plaats in een school in Florida waarbij zeventien mensen werden gedood en tientallen gewond raakten. Naar aanleiding van de toename van schietpartijen zijn er steeds meer Amerikanen die zich inzetten voor strengere wapenwetten.

De voorstanders van een strenger wapenbeleid zijn ervan overtuigd dat vuurwapenbezit voor veel ellende zorgt: met een geweer kan iemand in korte tijd veel slachtoffers maken. Ze vinden dat er nodig wat gedaan moet worden aan het wapenbeleid. Het is niet mogelijk om het Tweede Amendement te veranderen. Toch is er wel ruimte voor het beperken van het wapenbezit. Er zijn ook al uitzonderingen gemaakt, zo is het bezit van automatische wapens, tanks of raketten verboden in Amerika.

Wapenlobby houdt aanscherping van het wapenbeleid tegen

De grootste wapenlobbyclub van het land, de National Rifle Association (NRA), doet er al sinds 1871 alles aan om het strenger worden van het wapenbezit tegen te gaan. In de jaren 60 en 70 kreeg de activistische wapenlobby enorm veel invloed binnen de Amerikaanse politiek. De NRA besteedt onder andere veel geld aan het lobbyen bij Republikeinse Congresleden. Zo doneerde de NRA een bedrag van meer dan 31 miljoen dollar aan de campagne van pro-wapenbezit presidentskandidaat Donald Trump.

Trump

Volgens Trump is de wapenwetgeving niet fout maar ligt het probleem bij de dader, die vaak een geestelijk gestoorde is. Publieke plaatsen - ook scholen - moeten volgens de president beter beveiligd worden zodat de mensen zich kunnen verdedigen. De oplossing ligt volgens de huidige Amerikaanse regering dus niet in minder wapens, maar in meer. Trump staat echter zeer onder druk omdat een groot deel van de bevolking een strenger wapenbeleid wil.

In Trumps beslissingen zien we terug dat er aan twee kanten aan hem getrokken wordt.. 20 februari 2018 maakte Trump  bekend het gebruik van middelen om semi-automatische wapens te veranderen in machinegeweren te willen verbieden. Met deze maatregel scherpt Trump het wapenbeleid aan. Een dag later kwam Trump echter met een voorstel om leraren te gaan bewapenen om zo het vuurwapengeweld op scholen tegen te gaan. Het klassieke debat is anno 2018 dus nog in volle gang.

bronnen

afbeelding

By 1st United States Congress [Public domain], via Wikimedia Commons

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.