Eerste burgervlucht Jakarta-Amsterdam

Eerste vlucht op Schiphol

AMSTERDAM 1920- “De eerste vluchten in open Engelse vliegtuigen zijn verre van comfortabel. Passagiers krijgen lange leren jassen tegen de kou”. Een Britse dubbeldekker met een open cockpit en plaats voor vier personen. Daarmee was de eerste burgervlucht in Nederland een feit. De vlucht landde op 17 mei 1920 om 12.40 uur op Schiphol.

Van militaire origine

Voor de jaren '20 was Schiphol niet als burgervluchthaven in gebruik, zoals wij het nu kennen, maar als militair vliegveld. In april 1916 was door de Minister van Oorlog goedkeuring verleend voor de bouw van een militair vliegveld buiten Amsterdam, dat op 19 september in gebruik werd genomen. Vier houten loodsen werden ingericht als hangar voor de vliegtuigen en een zanderig pad deed dienst als landingsbaan. Het grondgebied bleek al snel te klein, waardoor aanliggende stukken grond werden opgekocht. Het vliegveld breidde zich uit.

Oprichting KLM

Mede door luitenant-vlieger Albert Plesman werd in oktober 1919 de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën N.V. opgericht, de latere KLM. Vanaf de oprichting in 1919 was het doel van de KLM om vliegen toegankelijk te maken voor burgers. Jerry Shaw was de piloot die het avontuur aan had gedurfd voor de eerste vlucht. Het vliegtuig vervoerde vier mensen, waaronder twee Engelse journalisten, O’Brien en Rhodes, ochtendkranten en brieven. De vlucht nam iets meer dan twee uur in beslag. In het eerste jaar van haar bestaan, huurde de KLM vier dubbeldekkers uit Londen: De Havilland DH-16, waar ook de vlucht van 17 mei mee was ondernomen.

Ontwikkeling tot een burgervluchthaven

Binnen een jaar na de eerste burgervlucht, kocht KLM eigen vliegtuigen aan van de Nederlandse vliegmaatschappij Fokker. Als militair vliegveld verloor Schiphol langzaam aan betekenis maar voor de burgerluchtvaart kreeg de luchthaven een steeds belangrijkere status. Het eerste jaar gingen 345 passagiers, 3000 kg post en 22.000 kg vracht de lucht in. Op 1 april 1926 werd Schiphol gekocht door de gemeente Amsterdam. Het groeide uit tot één van de belangrijkere luchthavens van de wereld. Met als startpunt de vlucht van 17 mei 1920.

Afbeeldingen:

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!