Churchill tanks operatie Veritable

Operatie Veritable

Rijnland 1945 – De geallieerden starten operatie Veritable, met als doel het bevrijden van het gebied tussen de Rijn en de Maas. De Britse veldmaarschalk Montgomery heeft de leiding over de 21e Legergroep, die bestaat uit Amerikanen, Britten en Canadezen. De operatie mondt uit in één van de heftigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.


Operatie Market Garden


Bij de start van Operatie Veritable was Nederland al bevrijd tot aan de grote rivieren. Bij de bevrijding van de rest van Nederland werd het de geallieerden een stuk moeilijker gemaakt. Voorafgaand aan Operatie Veritable vond in september 1944 Operatie Market Garden plaats, in Arnhem. Tijdens deze aanval lukte het de geallieerden niet om Arnhem te bevrijden, omdat zij de brug van Arnhem niet wisten te veroveren. Als reactie op Operatie Market Garden besloot de Duitse overheid de voedselvoorziening naar het nog bezette deel van Nederland te staken, waardoor in het westen van het land de bekende Hongerwinter aanbrak.


Een snelle opmars?


De bedoeling van de operatie was het bevrijden van het Rijngebied door middel van een tangbeweging. Amerikaanse opperbevelhebber Dwight Eisenhouwer had een snelle opmars in het Duitse gebied gepland. De Canadezen en Britten zouden het gebied aanvallen vanuit het noorden en de Amerikanen deden dit vanuit het zuiden. Omdat de Duitsers de dammen van de Roer door lieten breken, werd het voor de Amerikanen tijdelijk onmogelijk om nog deel te nemen aan de operatie. De Britten en Canadezen stonden er dus al snel alleen voor.


Problemen in het Rijngebied


De geallieerden veroverden Gennip en het Reichswald, waarna ze verder het Rijngebied in trokken. Het bosrijke gebied tussen beide rivieren maakte het de geallieerden moeilijk. In eerste instantie was het gebied bevroren, maar als gevolg van de dooi was het gebied een grote modderpoel geworden en was het onmogelijk voor voertuigen om zich te voort te bewegen.  Daarnaast stroomden de rivieren in het gebied ook nog eens over, waardoor de legers nog moeilijker vooruit kwamen. Ten slotte hadden de legers te kampen met de vele landmijnen die de Duitsers in het gebied hadden geplaatst.


Operatie Veritable ten einde


Toen het water van de overstroomde Roer zich ver genoeg teruggetrokken had, konden de Amerikanen zich weer aansluiten bij de aanval. Uiteindelijk konden de Canadezen, Britten en Amerikanen de Duitsers uit het Rijngebied verdrijven. Operatie Veritable kwam ten einde op 11 maart 1945 en kostte 23.000 geallieerde soldaten het leven.

Bronnen

Netterden.net: 'Operatie Veritable'
Spannendegeschiedenis.nl: 'Groesbeek Operatie Veritable'
Go2war.nl: 'Bevrijding van Oost en (...)'
Kunst-en-cultuur.infunu.nl: 'Operatie Veritable'
Wikipedia: 'Operatie Market Garden

 

Afbeelding

Wikimedia Commons: door Ames H (Sgt), No 5 Army Film & Photographic Unit [Public domain]

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.