Rudolf Höss

Organisatorisch brein achter massamoorden in Auschwitz: Rudolf Höss

Brigitte Höss onthulde haar ware identiteit in een voorbeschouwing van een boek van Thomas Harding. De journalist Harding schreef een boek over zijn oudoom die Auschwitz kampcommandant Rudolf Höss oppakte in 1946. Brigitte is de dochter van de oorlogsmisdadiger maar hield haar verleden voor iedereen verborgen, in een interview met Harding vertelt ze over haar vader.

Rudolf Höss werd op 25 november 1900 geboren in Baden-Baden. Hij kwam uit een streng christelijk gezin en was het kind van Lina née Speck en Franz Xaver Höss. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht hij mee in het Duitse leger in Turkije. Voor zijn verdiensten in het leger kreeg hij het IJzeren Kruis 1e en 2e klasse. In 1922 sloot Höss zich aan bij de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP).

Werk binnen de concentratiekampen

Een jaar later vermoorde Höss samen met Martin Bormann de leraar Walter Kadow. Dit omdat ze het vermoeden hadden dan Kadow spioneerden voor de communisten en aan de kant stond van de Fransen die het Ruhrgebied in deze periode bezet hielden. Voor deze moord kreeg Höss tien jaar celstraf, in 1928 was hij echter alweer op vrije voeten. Op 1 april 1934 werd hij lid van de SS en in december van dat jaar kon Höss aan het werk in concentratiekamp Dachau. Hij was actief in de kamporganisatie tot 1938. De twee jaar daarna werkte hij in kamp Sachenhausen waarna hij op 1 mei 1940 commandant werd van Auschwitz. Hij kreeg in de zomer van 1941 de opdracht om naast Auschwitz een tweede kamp te bouwen genaamd Birkenau. Nadat dit werk voltooid was werd dit kamp gebruikt om gevangenen waaronder vooral Joden te vermoorden. Höss kreeg al snel de taak toezicht te houden op de massa vernietiging van gevangenen. In november 1943 stopte Höss met zijn werk in Auschwitz en ging administratief werk doen voor de SS. Hij kreeg in de zomer van 1944 de opdracht om de vernietiging van Hongaarse joden in Auschwitz te organiseren. Deze operatie kwam te bekend te staan als Aktion Höss.

Dood Höss

Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog was Höss in staat om te vluchten. Onder de naam Franz Lang ging hij aan de slag als boerenknecht. Hij werd opgespoord en op 11 maart 1946 gearresteerd door de Britse militaire politie. Tijdens de processen van Neurenberg werd hij verhoord en ter dood veroordeeld. Op 16 april 1947 werd Rudolf Höss in Auschwitz opgehangen. Zijn dochter Brigitte woont sinds de jaren '70 in Amerika en heeft haar afkomst altijd geheim gehouden, ze is nog steeds bang voor de gevolgen. Tijdens de oorlog woonde ze in een villa net buiten Auschwitz.

Afbeelding:

Rudolf Höss (rechts) in 1944, samen met Joseph Mengele en Richard Baer. Foto Karl-Friedrich Höcker [Public domain] via Wikimedia Commons

Bronnen

-        Go2war2.nl, Rudolf Höss

-        Holocaustresearchproject.org, Rudolf Höss

-        Jewishvirtuallibrary.org, Rudolf Höss

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, Hoess

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!