Auschwitz

Veel mensen gaan er stilzwijgend van uit dat iedereen ongeveer weet wat er in Auschwitz is gebeurd. Maar een onderzoek van het Duitse blad Stern leidde tot een schokkend resultaat: 20 procent van de Duitse jongeren tussen 18 en 30 jaar heeft geen flauw benul waar de naam Auschwitz voor staat. Auschwitz was het grootste vernietigingskamp van Nazi-Duitsland.

Untermenschen

In april 1940 gaf Reichsführer-SS Heinrich Himmler persoonlijk opdracht tot de bouw van eenconcentratiekamp nabij de stad Auschwitz. Auschwitz begon als een krijgsgevangenenkamp in het zuiden van Polen. Het moest een plek worden waarnaar ze Untermenschen konden deporteren. In de realiteit waren de gedeporteerden niet slechts etnische minderheden, zoals Joden, zigeuners en homoseksuelen, maar ook veel politieke tegenstanders van de nazi’s.

Steeds meer doden

Hoewel de Geallieerden steeds meer grondgebied op Nazi-Duitsland veroverden, werd Auschwitz steeds grootschaliger. Naar mate de oorlog vorderde werden de opsporingen en deportaties steeds effectiever en werden veel mensen in het vernietigingskamp vermoord en vergast. In totaal kwamen er maar liefst 1,3 miljoen mensen in Auschwitz terecht, waarvan 1,1 miljoen het niet overleefde. De schaalvergroting van de moordpraktijken in Auschwitz aan het einde van de oorlog had tot gevolg dat in het laatste jaar van de oorlog meer dan zeventig procent van het totaal aantal doden viel. Toen het Rode Leger op 27 januari 1945 Auschwitz bevrijdde vonden zij 7500 doodzieke gevangenen, één miljoen tenues en kostuums, 7.000 kilo vrouwenhaar en duizenden schoenen.

Lees verder over Auschwitz

 

Leestip:

Voormalige concentratiekampen

Titel Voormalige concentratiekampen. Biografische opstellen over religie en politiek in Nederland.
Auteur Roel Hijink
ISBN:  9789087042660
Uitgever: Verloren
Prijs:  € 29

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!