Schoonheid van Cleopatra

Cleopatra staat bekend als een van de mooiste vrouwen uit de geschiedenis. De Romeinse historicus Cassius Dio omschreef de Egyptische koningin zelfs als een ‘onovertreffelijke schoonheid’. Dit beeld werd later dankbaar overgenomen door de film- en televisiewereld, die van Cleopatra een uiterst sensuele en verleidelijke vrouw maakten. In werkelijkheid had Cleopatra echter waarschijnlijk een plat voorhoofd en een haakneus en was ze dus allesbehalve een schoonheid.

Cleopatra VII Philopator werd geboren in 69 voor Christus als dochter van de Egyptische farao Ptolemaeus XII Auletes. Na de dood van haar vader in 51 voor Christus trad ze in het huwelijk met haar twaalfjarige broer Ptolemaeus XIII, en regeerden ze samen over Egypte. Geleidelijk aan probeerde Cleopatra steeds meer macht naar zich toe te trekken, iets wat haar broer helemaal niet zinde. Rond 48 voor Christus kwam het tot een openlijke machtsstrijd tussen de twee en liet Ptolemaeus zijn zus uiteindelijk verbannen uit Egypte.

Caesar

Volgens de overlevering bezat Cleopatra het vermogen om iedere man te charmeren. Zij maakte hier dan ook handig gebruik van door een affaire te beginnen met de Romeinse generaal Julius Caesar, die vervolgens Ptolemaeus verjoeg en Cleopatra weer installeerde als heerser van Egypte. De twee kregen samen  een zoon, maar Caesar weigerde deze te erkennen, vermoedelijk omdat hij de Romeinse adel niet voor het hoofd wilde stoten. Dit weerhield Cleopatra er echter niet van om hem de naam Caesarion, ofwel ‘Kleine Caesar’ te geven, en hem medeheerser van Egypte te maken.

Marcus Antonius

Na de moord op Caesar in 44 knoopte Cleopatra al snel een relatie aan met diens beste generaal, Marcus Antonius. Volgens de oude geschriften was hij zo onder de indruk van Cleopatra’s grootse entree, dat hij meteen verliefd op haar was. Ook met hem deelde Cleopatra het bed en samen kregen ze een tweeling: Alexander Helios en Cleopatra Selene.Veel Romeinen beschouwden de relatie van Antonius echter als extravagant, on-Romeins en, vanwege de reputatie van Cleopatra, zeer gevaarlijk.

Octavianus

In 33 voor Christus gaf de senaat gaf daarom Octavianus, de geadopteerde zoon van Caesar en latere keizer Augustus, opdracht om Cleopatra uit Egypte te verdrijven. Antonius besloot Octavanius te bestrijden en in 31 voor Christus kwam het bij Actium tot een zeeslag. De vloot van Antonius werd verslagen en de schepen van Cleopatra, die hem eigenlijk ten hulp hadden moeten schieten, verlieten het slagveld. Zowel Antonius als Cleopatra keerden daarop terug naar Egypte, waar Antonius zichzelf van het leven beroofde. Cleopatra probeerde eerst nog een relatie aan te knopen met Octavianus, maar toen die geen interesse toonde, pleegde ook zij zelfmoord.

Schoonheid

Vanwege haar verleidingen van de machtigste mannen in Rome werd over het algemeen aangenomen dat Cleopatra een grote schoonheid was.  Ook in de oude bronnen is Cleopatra veelvuldig omschreven als een uiterst mooie en verleidelijke vrouw. Zo schreef de Romeinse historicus Cassius Dio dat ze “een onovertreffelijke schoonheid” bezat en dat ze de beschikking had over “een uiterst verleidelijke stem”, waarmee ze zich “door iedereen geliefd kon maken”. Plutarchus omschreef haar gelaatstrekken echter als “onopvallend, in de zin dat zij geen bijzondere indruk achterlaten.”

Historisch misverstand

Inmiddels blijkt echter dat Cleopatra waarschijnlijk niet opvallend, maar zelfs ronduit lelijk was. Tenminste, tot deze conclusie kwamen een aantal Britse archeologen in 2007, nadat zij een oude Romeinse munt hadden ontdekt waarop de Egyptische koningin staat afgebeeld. De beeltenis toont een vrouw met dunne lippen, plat voorhoofd, uitstekende kin en een grote haakneus. Of de afbeelding op de munt ook daadwerkelijk een goede afspiegeling vormt van het uiterlijk van Cleopatra is echter maar de vraag.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.