Geen afbeelding beschikbaar

Terugblik 'Feesten & Tradities'

De feestmaand december loopt ten einde, de feesten zijn bíjna allemaal gevierd. We blikken graag met je terug op al onze feestartikelen, het onderzoek dat we deden naar verschillende volks- en religieuze feesten (met bijbehorende geschiedenissen), maar ook naar bijzondere tradities rond bijvoorbeeld de geboorte en het huwelijk. Vier je nog één keer met ons mee?


Religieuze feestdagen op een rijtje


Religie is een belangrijke bron van veel van onze feesten. We beschreven daarom de 5 belangrijkste feesten van het christendom, maar ook de 2 belangrijkste Hindoeïstische feesten (van de 174 feesten die worden gevierd). Daarnaast plaatsten we een handig overzicht van de islamitische feestdagen en zochten we uit hoe de Joodse feestkalender precies in elkaar zit.


Volksfeesten & hun oorsprong


Deze week waagden we ons over de grens en beschreven de vreemdste volksfeesten. Van tomatengevechten, vreugdevuren en ritueel dansen in Europa tot en met het vieren van de democratie in Zuid-Afrika. Een overzicht van interessante, al dan niet nationalistische feesten in Amerika mocht natuurlijk niet ontbreken, net als de viering van o.a. de Golden Week in Azië.


Tradities van wieg tot graf


Memorabele momenten die al eeuwen in verschillende culturen op andere manieren worden gevierd. Zo beschreven we de boeiende geschiedenis van het huwelijk, ontdekten we dat vroeger de kinderen niet van de ooievaar maar uit kolen kwamen, beschreven we memorabele tradities rond het levenseinde en zoomden we in op allerlei bijzondere gewoontes rond volwassenwording.


Feesten die (bijna) niet meer in Nederland worden gevierd


Nederland kende vroeger nóg meer feesten die inmiddels nog maar heel regionaal – of niet meer worden gevierd. Zo wordt er in een paar Friese plaatsjes 10 dagen achter elkaar de klok geluid tijdens Sint Thomasluiden, werd de Dag van de Arbeid gevierd tot Koninginnedag het feest verdrong en werden meisjes uitgebreid versierd met het Meiboomfeest. De themamaand hebben we afgesproten met een lijstje van 6 opmerkelijke regionale feesten.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.