stormen in Nederland

Vijf zware januari stormen in Nederland

Vandaag raasde er een storm over Nederland. Een collectie van vijf zware januaristormen sinds de tweede helft van de 20e eeuw.

31 januari 1953: de watersnoodramp 

De ergste Nederlandse storm van de twintigste eeuw was de watersnoodramp van 1953. Deze ramp wordt ook wel genoemd de Sint-Ignatiusvloed – naar de naamdag van Sint Ignatius - of Beatrixvloed – naar de verjaardag van Beatrix. In de nacht van 31 januari 1953 overleden er in Nederland 1836 mensen. De ramp werd veroorzaakt door extreme waterstanden als gevolg van springtij in combinatie met de zware windstoten. Grote delen van Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant kwamen onder water te staan. De ramp gaf aanleiding tot het verbeteren van de kustverdediging. Er werden plannen gemaakt om de Nederlandse dijken beter en steviger te maken. In de jaren 60 begon de bouw van de wereldberoemde Deltawerken.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


2 januari 1976

Tijdens de storm van 2 januari 1976 werden er op het land windsnelheden gemeten van 10 op de Schaal van Beaufort. Op zee was de storm nog heviger; daar haalde de wind orkaankracht. Tientallen schepen in de Noordzee kwamen hierdoor in de problemen. Naar schatting verdronken ten minste tien mensen. In het Nederlandse binnenland vielen er tijdens de storm twee doden. De krachtige windstoten wisten een auto van de Afsluitdijk in het water te blazen, alleen de bestuurder overleefde het ongeluk. De schade aan bossen, dijken en gebouwen was enorm. In Amstelveen waaide het dak van de Sint Annakerk en in Leeuwarden brak de torenspits van de Sint Bonifatiuskerk af. 

stormen in Nederland

25 januari 1990

De storm van 25 januari 1990 was de ergste storm van de laatste decennia. De storm, die later bekend werd als Daria, was een voor Nederlandse begrippen extreme storm. In de provincie Utrecht, in het binnenland, haalde de storm een uurgemiddelde van windkracht 10, een zeldzaamheid. Aan de kust lagen de gemiddeldes hoger en werd op sommige plaatsen een gemiddelde windsnelheid die rond orkaankracht lag, geregistreerd. Tijdens de storm lag in de avond het verkeer in heel Nederland overhoop. Schiphol lag plat, het openbaar vervoer werd stilgelegd en op autosnelwegen kreeg men vertraging door omgewaaide auto’s, lantaarnpalen en bomen. In Apeldoorn schoot het leger te hulp om met tanks de straten schoon te vegen van omgevallen bomen en ander puin. De avond ervoor waarschuwde de KNMI al voor hevige windkrachten maar achteraf bleek dat de berichten niet goed waren doorgedrongen: zeventien mensen kwamen om het leven. Deze storm schudde de KNMI flink wakker. Het grote aantal slachtoffers was aanleiding om meer voorlichting over termen in het weerbericht te gaan geven en kleurcoderingen te gebruiken in weeralarmen om zo duidelijker extreem weer aan te geven.

18 januari 2007: Kyrill

Hoewel de storm niet een echte orkaan was, kreeg de Europese storm van 2007 wel de naam ‘Orkaan Kyrill’. Precies 11 jaar geleden, op 18 januari 2007 in de middag, bereikte de storm Nederland. Er viel deze dag uitzonderlijk veel neerslag: een hoeveelheid die vergelijkbaar is met wat er normaal gesproken in een hele maand valt. Opnieuw lag het openbaar vervoer en het vliegverkeer grotendeels plat en werden er meerdere snelwegen afgesloten. Tijdens deze storm vielen er in Nederland in totaal zeven doden.

18 januari 2018

De westerstorm van 18 januari 2018 zorgde ervoor dat treinen niet reden, vluchten geannuleerd werden, diverse openbare plaatsen werden ontruimd en hier en daar de daken van gebouwen vlogen. Op de weg kantelden tientallen vrachtauto’s. In Olst en Enschede vielen doden, beide werden getroffen door een omgewaaide boom of tak. Het KNMI kondigde in de ochtend code rood af. Op De Bilt werd een windstoot van 122 kilometer per uur gemeten, volgens Weerplaza is dit de zwaarste windstoot sinds de storm van januari 1990. In Hoek van Holland werd zelfs een windstoot van 143 kilometer per uur gemeten. De schade van de storm wordt geschat op meer dan 10 miljoen euro.

bronnen:

afbeelding

Nationaal Archief: Fotocollectie Anefo. Schade door hevige storm; omgewaaide boom aan Elandsgracht op autos

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt