Geen afbeelding beschikbaar

Vikinggoden (terug) in IJsland

De Noordse mythologie is terug van weggeweest. In IJsland gaat voor het eerst sinds de middeleeuwen een tempel gebouwd worden ter ere van de Noordse Vikinggoden. Een moderne versie van de religie van de Noord-Europese Vikingen geniet steeds meer populariteit in IJsland. Wat hield de religie van de Noordse Vikingen in?


Vikinggoden


De Noordse mythologie werd aangehangen door de Noord-Europese volkeren en is een onderdeel van de Germaanse mythologie. De Noormannen en de Germanen schreven -voorzover bekend- hun verhalen echter niet op, maar vertelden de verhalen door. Daardoor zijn er in onze tijd weinig bronnen die ons met zekerheid vertellen hoe de verhalen precies in elkaar zaten. Er is dus veel onbekend over de Noorse mythologie. Pas in het begin van de dertiende eeuw werden de verhalen opgeschreven door de IJslandse monnik en skald Snorri Sturluson.


Zoals vrijwel iedere andere religie kende ook de Noordse mythologie zijn eigen scheppingsverhaal. De Vikingen geloofden dat het universum in den beginne bestond uit twee delen: een deel van vuur, bewoond door vuurreuzen en een deel van ijs. De eerste drie goden Odin, Vili en Vé werden geboren in het deel van ijs. Met zijn drieën vermoordden ze hun vader en creëerden met zijn lichaam de wereld, bestaande uit meerdere delen. De mens kwam te wonen in de wereld ‘Midgaard’. Bekende Noordse Goden zijn Odin, de oppergod en Thor, de zoon van Odin en vernietiger van het kwaad.


Mensenoffers


De Noordse Goden werden vereerd in tempels. De grootste en belangrijkste tempel was de tempel in Uppsala, Zweden. Naast het offeren van voedsel en het bouwen van altaren werden in de grote tempel van Uppsala ook mensen geofferd!


Erfenis


De meeste dagen van de week hebben in onze taal hun namen te danken aan de Noordse mythologie. Zo komt maandag van Maní, de Noordse maangodin, dinsdag van de oorlogsgod Týr, woensdag van Wodan(Odin), donderdag van Donar (Thor) en vrijdag van de liefdesgodin Freyja. Alleen zaterdag is afgeleid van de Grieks-Romeinse mythologie en is vernoemd naar de god Saturnus.


Christendom in IJsland


IJsland werd rond het jaar 875 door de Noordse Vikingen gekoloniseerd. De kolonisten brachten de Noordse mythologie met zich mee. In de loop van de eeuwen deed ook het christendom haar intrede in het land, wat zorgde voor conflict tussen beide religies. In het jaar 1000 werd door de wetgever Thorgeir Ljósavatngooi besloten dat de oude Noordse religie alleen nog maar binnenshuis aangehangen mocht worden. Opvallend genoeg leidde deze beslissing niet tot conflicten, zoals dit het geval was bij de invoering van het christendom in Noorwegen. De invoering van het christendom in IJsland wordt de ‘kristnitaka’ genoemd.


Wederopleving Noordse mythologie


Op dit moment telt de IJslandse bevolking meer dan tweeduizend aanhangers van de oude Noordse goden. Zij geloven dat de verhalen van de oude Vikingen metaforische verklaringen geven van natuurkrachten en de menselijke psychologie.  

Bronnen

Nu.nl: 'IJsland bouwt weer tempel (...)', 02-02-2015
Noorwegen.org: 'Noorse mythologie'
Wikipedia: 'Noordse mythologie'

 

 Afbeelding

Wikimedia, Odin rides to Hel, 1908

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.