Grens Baarle-Hertog

Vreemde grensconstructies in Europa

Het is mogelijk door Europa te reizen zonder echt door te hebben dat er een grens gepasseerd wordt. Door het Verdrag van Schengen zijn er amper grenscontroles in de meeste landen. Toch zijn die grenzen er wel degelijk.  Wie naar de kaart van Europa kijkt, ziet dat de grenzen tussen veel landen kronkelen. Vaak volgen grenzen de loop van rivieren of bergketens, maar soms zijn grenzen ook het resultaat van eeuwenoude afspraken tussen machthebbers. Maar soms zijn er door die afspraken ook hele rare dingen gebeurd waardoor de grenzen een bizar verloop hebben gekregen. Dit zijn de meest vreemde grensconstructies in Europa.  

Vennbahn

De Vennbahn is een oude spoorweg die vroeger in het Duitse Rijk lag, maar na de Eerste Wereldoorlog Belgisch werd. Dat wil zeggen: de spoorlijn werd Belgisch, het land aan weerszijden van de rails niet. Dat leverde een bizarre situatie op, waarbij stations in Duitse dorpjes formeel Belgisch grondgebied waren. De treinen rijden niet meer en de rails is omgebouwd tot fietsroute door Duitsland en België. Maar de grens is niet meer veranderd. Het fietspad is dus Belgisch, maar het land er omheen is Duitsland. Zo kun je op verschillende plekken binnen tien meter tweemaal de grens oversteken.

Lees hier het hele artikel over de Vennbahn


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Baarle-Hertog

Baarle-Hertog en Baarle-Nassau zijn twee gemeentes in het zuiden van Nederland. Baarle-Hertog is echter onderdeel van België. Het bestaat uit 22 enclaves en het is één groot doolhof waar grenzen dwars door huizen, straten en winkels lopen. Die bizarre situatie is het resultaat van een beslissing van een edelman ruim 800 jaar geleden... Maar goed dat hier geen strenge grenscontroles meer zijn.

Lees hier meer over Baarle-Hertog

Fazanteneiland

De Pyreneeën vormen voor een groot deel de natuurlijke grens tussen Spanje en Frankrijk. Maar in de buurt van San Sebastian, dicht bij de Golf van Biskaje, vormt de rivier de Bisadoa de grens. Midden in deze rivier ligt Fazanteneiland. Met dit eiland is iets bijzonders aan de hand. Het wisselt namelijk ieder half jaar van eigenaar. Van 1 augustus tot 31 januari hoort het bij Frankrijk en de rest van het jaar bij Spanje. Het eiland is ongeveer net zo groot als een voetbalveld, is onbewoond, maar heeft een belangrijke rol in de geschiedenis.

Lees hier meer over Fazanteneiland.

Büsingen & Campione D’Italia

Büsingen is een Duits dorpje dat volledig wordt omsloten door Zwitserland, een Duitse enclave dus. Officieel is de munteenheid de euro, net als in de rest van Duitsland, maar in praktijk wordt er vooral met de Zwitserse frank betaald. Deze vreemde constructie is het resultaat van een vete tussen Oostenrijkse edelen en de Zwitserse confederatie, eeuwen geleden. Büsingen kent veel overeenkomsten met Campione D’Italia, een Italiaans dorp dat ook omsloten wordt door Zwitsers grondgebied. Toen het kanton Ticino zich in 1798 bij Zwitserland aansloot, kozen de inwoners van het dorp ervoor om bij het koninkrijk Lombardije te blijven, dat uiteindelijk opging in het grote Italië.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.