Muybridge. Horse in Motion

Galopperend paard van Eadweard Muybridge

Met zijn fotoserie van een galopperend paard leverde de Britse fotograaf Eadweard Muybridge (1830-1904) op 15 juni 1878 het bewijs dat er een moment is dat alle vier paardenhoeven loskwamen van de grond. De baanbrekende techniek waarmee Muybridge in staat was bewegende beelden vast te leggen, markeerde niet alleen een grote stap in de ontwikkeling van de fotografie, maar vormde ook een belangrijke basis voor latere filmtechnieken.

Op twintigjarige leeftijd verliet Muybridge zijn ouderlijk huis en migreerde hij naar de Verenigde Staten. Rond 1855 werd zijn interesse voor fotografie gewekt en niet veel later trok hij er onder zijn pseudoniem ‘Helios’ veelvuldig op uit met zijn mobiele donkere kamer. Na vijftien jaar had Muybridge een aardige reputatie opgebouwd als fotograaf. De oud-gouverneur van Californië, Leland Stanford, deed een beroep op zijn fotografische capaciteiten vanwege een bijzondere weddenschap.

Foto's van een galopperend paard

In de paardenrenwereld werd al een tijdje gespeculeerd over de vraag of een paard in galop helemaal los kwam van de grond. Stanford vermoedde van wel, maar het menselijk oog schoot tekort om details van deze snelle beweging waar te kunnen nemen. Vanaf 1872 begon Muybridge daarom te experimenteren, waarbij hij een rij van meerdere camera’s een serie foto’s liet maken van een galopperend paard. Vernieuwend was vooral de korte sluitertijd. Die bracht hij terug tot een fractie van een seconde, terwijl tot dan toe meerdere secondes gebruikelijk waren. Hierdoor werd het mogelijk om een op een duidelijkere manier bewegend beeld vast te leggen op een foto.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Moord

In 1875, terwijl zijn onderzoek in volle gang was, kwam Muybridge er achter dat zijn vrouw Flora hem bedroog. Hij aarzelde niet, spoorde de minnaar van zijn vrouw op en vermoordde hem koelbloedig. Omdat het volgens de rechter om een ‘te rechtvaardigen’ moord ging, werd Muybridge vrijgesproken en kon hij nog in 1875 zijn onderzoek hervatten.

Muybridge een fraudeur?

Muybridge werd er lange tijd van verdacht zijn negatieven te manipuleren. Toch suggereerden zijn eerste tests al dat Stanford gelijk had. Op 15 juni 1878 lukte het Muybridge om, met behulp van 24 camera’s, een revolutionair korte sluitertijd en een galopperend paard genaamd Sallie Gardner, definitief aan te tonen dat een paard daadwerkelijk even door de lucht zweeft. Hij ontwikkelde de foto’s ter plekke, in aanwezigheid van de pers. Een jaar later presenteerde hij zijn ‘Zoopraxiscope’, een apparaat dat speciaal was ontwikkeld om bewegende beelden weer te geven.

De rest van zijn leven wijdde Muybridge aan het perfectioneren van fotografietechnieken. Hij produceerde duizenden foto’s van mensen en dieren in beweging en toerde veel door Europa, waarbij hij zijn bevindingen presenteerde en veel toekomstige fotografen en filmmakers inspireerde.

Bronnen


- Biography, Eadweard Muybridge Biography


- University of Texas, Horse in Motion, Eadweard (...)


- American History, Freeze Frame, Capturing the (...)


Afbeelding


Eadweard Muybridge [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.