Vrede van Lausanne
Lausanne 1923- De Vrede van Lausanne wordt in de gelijknamige plaats ondertekend door Griekenland en Turkije. In het verdrag worden nogmaals de grenzen vastgesteld voor het moderne Turkije. Het verdrag van Lausanne verving het Verdrag van Sèvres van 1920, dat voor Turkije veel ongunstiger was. De nationalisten onder leiding van Atatatürk accepteerden dat verdrag niet. Het gevolg was de Grieks-Turkse oorlog.
Verdrag van Sèvres
In 1920 had de sultan van Turkije het Verdrag van Sèvres geaccepteerd. Het was een verdrag naar aanleiding van de verliezen van Turkije in de Eerste Wereldoorlog. In het verdrag werd vastgesteld dat grote stukken van Anatolië in het vervolg onder geallieerd gezag zouden vallen. Het verlies van land viel niet goed bij de Turkse bevolking en de achterban van de nationalistische troepen in het land groeide. Vanaf 1920 was er een professioneel Turks leger op de been gekomen onder leiding van Atatürk. Lloyd George, de Britse premier, wist de Grieken er echter van te overtuigen om verder te strijden tegen de Turkse troepen. Doordat de geallieerde troepen begonnen met de inname van Turkse steden kwamen de lokale burgers in verzet.
Grieks-Turkse Oorlog
De Grieks-Turkse oorlog was een strijd van 1921 tot 1922 tussen Griekenland en het Turkije van Atatürk om West-Anatolië. Het waren een aantal veldslagen tussen Griekenland en het bezette Turkije. Aanvankelijk boekten de geallieerden resultaat en Armenië werd heroverd. De Grieken waren in de minderheid in vergelijking met de Turkse troepen. De strijdbare Turken van het platteland maakten het de Grieken moeilijk. Toen de Griekse koning Alexander I overleed aan een bloedvergiftiging door een apenbeet, zag het ernaar uit dat de Grieken zich toch zouden terugtrekken. De Britten wisten de Grieken ervan te overtuigen om verder te strijden. De Grieken voelden zich echter gesterkt door de Britten en vielen in maart 1921 nogmaals de Turkse troepen aan. In de zomer van 1921 boekten ze verschillende successen.
Erkenning voor Turkije
Maar na jaren van oorlog in Europa, een slepend klimaat en slechte wegen in het Oosten van Anatolië, werd de strijd voor de Grieken steeds moeilijker. Met het gevolg dat de Turken Anatolië weer onder controle kregen. De Turkse soevereiniteit werd getekend op 24 juli 1923 met het verdrag van Lausanne. De oorlog werd beëindigd en de grenzen vastgelegd. Het verdrag betekende daarnaast ook een erkenning van de regering van Atatürk.
afbeelding
- Wikimedia Commons. Vrede van Lausanne [Public Domain]