Churchill bezoekt de ruïnes van de kathedraal van Coventry

Bombardement op Coventry

Coventry 1940 – Op 14 november bombarderen 515 Duitse bommenwerpers de Engelse stad Coventry. Bij het bombardement op Coventry vallen ruim 550 burgerslachtoffers en wordt een groot deel van de stad compleet verwoest. De verwoesting is zo groot, dat Joseph Goebbels later de term coventriert gebruikt om een complete verwoesting van een vijandige stad te beschrijven.

In de zomer en herfst van 1940 probeerde de Duitse luchtmacht (Luftwaffe) de overhand te krijgen over de Britse luchtmacht (RAF). Dit is bekend geworden onder de term Slag om Engeland. De Luftwaffe slaagde er echter niet in om de overhand te krijgen in het Britse luchtruim. Vanaf oktober 1940 veranderden de Duitsers hierdoor van tactiek. Vanaf dat moment voerden zij alleen nog maar nachtelijke bombardementen uit.

Ontwrichting industrie

Het doel van deze bombardementen was om de industrie en infrastructuur van de Engelse steden te ontwrichten. In de meeste steden bevonden de fabrieken zich aan de rand van de stad, alleen in Coventry, dat op dat moment een inwonersaantal had van ongeveer 200.000 inwoners, lag het industriële centrum in het hart van de stad.

Bombardement op Coventry

Om 19.20 uur op 14 november verschenen de eerste bommenwerpers boven Coventry. Ze wierpen grote hoeveelheden brandbommen om de doelwitten te markeren. Van drie kanten kwamen de bommenwerpers nu aangevlogen. Rond 19.30 werd de eerste vijfhonderd ton aan bommen boven het centrum van Coventry gedropt. De intensiteit van de aanval nam pas af rond 5.00 uur de volgende ochtend en om 6.00 uur was het definitief afgelopen. De vlammen reikten tot wel dertig meter hoog en de inwoners van de stad verscholen zich in schuilkelders.

Represailles

Na afloop van het bombardement was de stad in één grote puinhoop veranderd. Meer dan 4.300 gebouwen waren vernietigd en er kwamen ruim 550 burgers om het leven. Als reactie hierop besloot de RAF de intensiteit van de aanvallen op Duitse steden op te voeren. Na de oorlog werd beweerd dat de Britse premier Churchill op de hoogte was van het op handen zijnde bombardement, omdat de Duitse Enigma-code was gekraakt. Hij besloot echter geen actie te ondernemen, omdat hij niet wilde verraden dat zij de Duitse geheime code gekraakt hadden.  

Afbeelding:

Churchill bezoekt de ruïnes van de kathedraal van Coventry (Public Domain via Wikimedia Commons)

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!