cosimo de medici

Cosimo de'Medici had heel Florence in zijn macht

Cosimo de’Medici (1389-1464) was een telg uit het Italiaanse geslacht de’Medici uit Florence. Vader Giovanni di Bicci de’Medici was als bankier de grondlegger van het familiefortuin, maar als ‘Heer van Florence’ maakte Cosimo de familienaam roemrucht. Met zijn uitbreiding van de Medici bank in meerdere landen was de familie verantwoordelijk voor het internationale bankwezen gedurende de vijftiende eeuw. Met het groeiende fortuin gaf Cosimo ook grote bedragen uit aan kunst, cultuur en verfraaiing van Florence. Cosimo’s droom was om Florence tot een cultureel, politiek en financieel centrum te maken.

Oprichting Medici bank

Cosimo de'Medici werd geboren op 27 september 1389. In 1420 erfde Cosimo de Medici bank van zijn vader Giovanni. Cosimo wilde meer bekendheid voor de bank en zijn familienaam en met het geld dat ze hadden verdiend, kon hij ook vestigingen openen in Londen, Pisa, Avignon en Milaan. Hierdoor werd de bank nog groter en rijker. Uiteindelijk is de bank het bekendst geworden door haar zaken met de Katholieke Kerk. Een tijd lang waren ze de hoofdbank van de pauselijke financiën. Toen tegenpaus Johannes XXIII echter werd afgezet na het Westers Schisma (1378-1417), verloor de bank zijn unieke positie en moest het weer concurreren met de andere banken.

Politieke ambities

Cosimo had in tegenstelling tot zijn vader ook politieke interesses en was dus vaak te vinden bij de machthebbers van de stad. Ten gunste van zijn zaken, gebruikte hij vaak zijn geld om bestuurders te kopen. Zijn macht was groot maar zelden merkbaar in het openbaar. Hij was bang dat hij andere rijke families voor het hoofd zou stoten als hij zich met de politiek ging bemoeien. Ondanks zijn voorzichtigheid had hij al genoeg vijanden gemaakt, zoals de familie Albizzi. Zij probeerden Cosimo’s macht te breken en lieten hem in 1433 in het Palazzo Vecchio opsluiten voor landverraad en het laten mislukken van de verovering van Lucca. Cosimo wenden daarvoor zijn contacten aan en wist de gevangenisstraf om te zetten in een verbanning. Hij nam zijn zaken mee en vestigde zich in een andere grote Italiaanse stad, Venetië. Veel mensen volgden hem omdat hij nog veel rijkdom en invloed had. Merkbaar aangeslagen door de leegloop, hief Florence de verbanning al na 1 jaar op. Toen Cosimo in 1434 terugkwam in Florence, nam hij de macht over in de stad en het bestuur. Met zijn wetswijzigingen kreeg hij meer macht en voorkwam hij de mogelijkheid om ooit nog de stad uitgezet te worden. Familiegeslacht de’ Medici had het nu voor het zeggen. Cosimo bedreef vervolgens een protectionistische houding in de politiek door de buitenlandse invloeden, van bijvoorbeeld Frankrijk, tegen te gaan.


In Geschiedenis Magazine 5 van 2020 kon je meer lezen over de invloed van Cosimo de'Medici en hoe Florence de bakermat van de Renaissance werd. Wil je dit soort artikelen nooit missen? Neem dan een abonnement!


Vader des Vaderlands

Cosimo trouwde in 1415 met Contessina de’Bardi. Het was een gearrangeerd huwelijk door zijn vader Giovanni om de relaties met de oude adellijke familie Bardi te vergroten. Zij waren ook een bankiersfamilie en ze konden dus van elkaar profiteren. Samen kreeg het stel twee zoons, Piero en Giovanni. Piero volgde uiteindelijk zijn vader op nadat Giovanni al eerder dood was gegaan. Voor zijn verdienste voor de stad kreeg Cosimo na zijn dood in 1464 uiteindelijk de titel Pater Patriae (Vader des Vaderlands).

Kunstliefhebbers

De meeste kunstwerken in Italië en Florence zijn aan de Medici familie te danken. Zij waren grote kunstliefhebbers en verzamelden vele stukken. Daarmee wilden ze Florence verfraaien. Cosimo gaf bekende kunstenaars zoals Donatello en Filippo Brunelleschi opdracht om kunstwerken te maken voor in de stad. Zo heeft Brunelleschi de koepel gemaakt voor de Duomo (Basilica di Santa Maria del Fiore). Deze prijkt nog steeds boven de stad. Ook heeft Cosimo het Palazzo Medici-Riccardi door Michelozzi laten bouwen voor de familie.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Huidige invloed de’Medici

Alhoewel de Medici Bank niet meer bestaat, blijft het verhaal van de familie toch aanspreken. Zo is de Italiaanse televisieserie Medici: Masters of Florence in 2016 van start gegaan over het leven van Cosimo de Oude en zijn vader Giovanni. Ook in deze huidige tijd van globalisering zie je dat veel banken wereldwijd gaan. De Medici waren daar in de vijftiende eeuw al een voorbeeld van. Daarmee is de familie Medici een van de bekendste Italiaanse families in de geschiedenis. De Italiaanse invloed op het bankwezen blijkt ook uit het jargon. De term 'bankroet' komt van het Italiaanse banca rotta',  gebroken bank

Bronnen:

Encyclopaedia Brittanica: Cosimo de'Medici

Geschiedenis beleven: Florence en de droom van Cosimo de'Medici

Infonu.nl: Cosimo de'Medici

 

Afbeelding:

Wikipedia.org: Standbeeld Cosimo de'Medici de Oude

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt