Home » Reportage
Geschiedenis van de camera fotografie film

De geschiedenis van de camera

Fotografie en film hebben een lange geschiedenis die begon in de achttiende eeuw na de uitvinding van de camera obscura. In 1816 werd vervolgens de eerste echte foto gemaakt en aan het einde van die eeuw was de technologie rijp voor film. Daarna namen de ontwikkelingen op het gebied van camera’s een spurt, zodat we tegenwoordig kunnen kiezen uit verschillende technologische hoogstandjes.

Camera obscura

De eerste fotografie was gebaseerd op het camera obscura-principe dat al eeuwenlang bekend was. In een donkere kamer of doos, kan door een klein lichtgaatje een afbeelding van de buitenwereld ondersteboven verschijnen. Lange tijd is zonder succes geprobeerd om van die projectie een permanente afdruk te maken. Leonardo da Vinci probeerde dat bijvoorbeeld in de vijftiende eeuw. En schilders en tekenenaars trokken de projectie over, om een realistische basis voor hun kunst te maken. Maar de echte fotografie liet nog even op zich wachten.

De eerste foto in 1826

Vanaf het einde van de achttiende eeuw experimenteerden uitvinders met lichtgevoelige substanties om de projectie van een camera obscura te vangen in een beelddrager. In 1826 lukte het Joseph Nicéphore Niépce voor het eerst een foto te maken die niet vervaagde. Op de foto, die acht uur belichtingstijd nodig had, is een openstaand raam te zien, een schuin dak, en een vaag schuurtje. Niépce noemde de techniek ‘heliografie’: het tekenen van de zon.

Ontwikkeling van de fotografie

Hoewel het principe van de fotografie hetzelfde is gebleven, werd na de eerste foto hard gewerkt om de kwaliteit ervan te verbeteren. Zo werd geëxperimenteerd met andere lichtgevoelige vloeistoffen die een minder lange sluitertijd nodig hadden en werd gezocht naar manieren om de afdruk te fixeren, zodat hij niet vervaagde in de loop van de tijd. Met de komst van de flitser, die door de fotograaf werd ontstoken met magnesiumpoeder, kon de sluitertijd verlaagd worden naar een enkele seconde.

Camera als alledaags gebruiksproduct

Aan het einde van de negentiende eeuw was de foto camera zover doorontwikkeld, dat niet alleen professionele fotografen er gebruik van maakten, maar ook vermogende mensen er een aanschaften. Vooral na de uitvinding van het negatief, waardoor meerdere afdrukken gemaakt konden worden van een foto, werd de fotografie populair. In juli 1888 bracht het merk Eastman de Kodak-camera op de markt, die aangeprezen werd met de slogan ‘U drukt op de knop en wij doen de rest.’

De uitvinding van de filmcamera

Het vastleggen van fotografische beelden was zo populair, dat uitvinders snel op zoek gingen naar methodes om dat ook met bewegende beelden te kunnen doen. Eigenlijk is een film niets meer dan een aantal foto’s die snel achter elkaar getoond worden. Dat principe begreep men al snel, maar toch duurde het even voordat de technologie toereikend was film. Foto’s werden bijvoorbeeld vaak afgedrukt op glas. De uitvinding van de celluloidrollen in 1889 en ten slotte een filmcamera die veel foto’s achter elkaar kon nemen in 1895 betekenden een doorbraak, zowel in de fotografie als voor de film.

Belangrijkste uitvindingen van de moderne tijd

In de twintigste eeuw groeiden de fotografie en de filmindustrie uit tot misschien wel de belangrijkste ‘alledaagse’ technologische snufjes van de moderne tijd. De kwaliteit van de camera’s verbeterde en bovendien werden ze betaalbaar voor een groter publiek. De komst van bioscopen, de televisie zorgden dat film ook dagelijks zijn intrede deed in het leven van mensen zonder eigen camera.

Moderne ontwikkelingen

Tegenwoordig bestaan dat soort mensen bijna niet meer. Sinds de uitvinding van de digitale camera, waarvan de eerste gebruiksvriendelijke versie in 1981 op de markt kwam, klikt met lukraak kiekjes. Vrijwel iedere smartphone is voorzien van een goede digitale camera. Fanatiekelingen hebben daarnaast vaak nog een semiprofessionele spiegelreflexcamera en veel fervente weggebruikers hebben een dashcam in hun auto.

Bronnen:

Afbeelding:

Een advertentie voor de Kodak Camera, die verscheen in de eerste uitgave van The Photographic Herald and Amateur Sportsman, November, 1889. [Public domain via Wikimedia Commons]

Partners: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.