Home » Reportage
Viering van Mawlid

Mawlid, de geboortedag van Mohammed

Op Mawlid an-Nabi vieren moslims de geboorte van de profeet Mohammed. Op deze dag wordt er veel zoetigheid gegeten en er wordt gezongen. Ook gaan veel gelovigen naar de moskee om een dienst bij te wonen.

Ontstaan van de feestdag

Op welke dag Mohammed precies geboren is, is niet bekend. Die datum is pas later vastgesteld op 12 rabi-ul-awwal. De eerste keer dat deze feestdag gevierd werd, was (pas) in 1207 n. Chr. Het feest werd toen georganiseerd door de broer van Saladin in Irak. De hele maand voorafgaand aan het feest werd er opgetreden en plezier gemaakt. Geleerden, rechters, mystici en beroemde dichters begonnen maanden van tevoren aan hun reis om bij het feest aanwezig te kunnen zijn. Twee dagen voor Mawlid werd er een groot aantal dieren geofferd. Op de vooravond trok er een processie door de stad en op de dag zelf was er een speciale dienst om de profeet te eren waarbij de religieuze leiders speciale gewaden droegen. Vervolgens mocht iedereen die was uitgenodigd feest vieren op kosten van de prins.

De opkomst van het soefisme

Het feest ontstond in een tijd waarin het soefisme in opkomst was. Bij deze religieuze stroming staat de persoonlijke beleving van de Islam centraal. De emotie die opgewekt werd bij indrukwekkende en grootschalige evenementen als deze werd gezien als een ontmoeting met Allah (God). Op het Arabische schiereiland trokken de geboorteplaats en het graf van Mohammed veel pelgrims.

Huidige viering en kritiek

Het feest bestaat nog steeds en is inmiddels uitgebreid met het vieren van het leven van heilige moslims en de oprichting van de soefigemeenschappen. Tijdens het feest worden er veel populaire verhalen verteld over het leven van Mohammed.

Toch is er ook veel kritiek op het feest. Het feest zou afgekeken zijn van het christelijke Kerstfeest, waarbij de geboorte van Jezus gevierd wordt. Ook vinden veel moslimgeleerden dat er met het feest (en door de soefisme in het algemeen) een cultus is ontstaan rondom Mohammed. Mohammed is volgens hen de belangrijkste profeet van God, maar hij is niet zelf God en mag dus ook niet als een God vereert te worden.

Lees meer over de islamitische feestdagen en gedenkdagen in ons dossier

Afbeelding:

Bronnen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

nummer 1 van 2025

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt