26 april jarig: Marcus Aurelius
“Nergens kan een mens een betere rustplaats vinden, dan in zijn eigen ziel.” Ondanks dat hij voortdurend op oorlogspad was, vond keizer Aurelius toch de tijd om een hoogstaand filosofisch werk te schrijven. Onder zijn heerschappij leefde het Romeinse Rijk weer op, waardoor hij ook wel beschouwd wordt als de laatste van de ‘Vijf Goede Keizers’. Marcus Aurelius werd geboren op 26 april 121.
Jeugd en filosofische opleiding
Marcus Aurelius werd geboren op 26 april 121 met de naam Marcus Annius Verus III. Na de vroege dood van zijn vader werd Aurelius geadopteerd door zijn grootvader, de patriciër Marcus Annius Verus II. Hoewel hij opgroeide in een rijke omgeving gaf Aurelius de voorkeur aan een eenvoudige en stoïcijnse levensopvatting. Tevens koos hij een filosofische leermeester en verdiepte zich onder andere in de geschriften van de Griekse dichter Homerus.
Huwelijkspolitiek
Op 15-jarige leeftijd verloofde Aurelius zich op voorspraak van keizer Hadrianus met Ceionia Fabia, de dochter van diens adoptiezoon en opvolger Lucius Aelius. Door het vroegtijdig overlijden van Aelius moest Hadrianus echter op zoek naar een nieuwe opvolger. Hij koos hierop voor Antoninus Pius, op de voorwaarde dat hij Aurelius zou adopteren als zijn zoon en opvolger. In 139 verbrak Aurelius daarop zijn verloving met Fabia en verloofde zich met Faustina de Jongere, dochter van Antoninus Pius.
Keizer in 161
Na de dood van Pius in 161 werd Aurelius vervolgens de nieuwe keizer. Zijn eerste daad was het aanstellen van Lucius Verus, de zoon van Lucius Aelius en adoptief kleinzoon van Hadrianus, als medekeizer. Samen zouden zij het Romeinse Rijk, dat steeds meer in verval raakte, nieuw leven inblazen. Zo plunderde Aurelius de Parthische hoofdstad Ctesiphon (164) en behaalde hij een overwinning in de Marcomannenoorlog (166-180). Daarnaast stond hij bekend als een menselijk en rechtvaardig heerser en schreef hij het filosofische werk ‘Ta eis heauton’ (Meditaties).
Opvolger Commodus
Marcus Aurelius stierf op 17 maart 180 op 58-jarige leeftijd. Omdat zijn medekeizer Lucius Verus al in 169 was overleden, werd hij opgevolgd door zijn zoon Commodus. Helaas was hij niet in staat de grootsheid van zijn vader te evenaren, want Commodus ging de geschiedenis in als één van de slechtste keizers uit de Romeinse historie.