Nieuws

IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

William Penn
23 sep 2017

De Engelse admiraal William Penn versloeg opponent Maarten Tromp en kreeg een staat in Amerika naar hem vernoemd.

Scipio Africanus
22 sep 2017

Rooftochten, verkrachtingen, marteling en moord. Livius omschreef het gedrag van de Romeinse troepen in de stad Locri als een ‘wedstrijd in schurkerij'.

Wordt Catalonië nu dan eindelijk onafhankelijk? Een referendum op 1 oktober moet dat beslissen.
22 sep 2017

De Spanjaarden en Catalanen vlogen elkaar in september 2017 flink in de haren naar aanleiding van het referendum. Al eeuwenlang is er onrust.

torenwachter
22 sep 2017

De sprookjesachtige functie van torenwachter bestaat nog steeds maar een veelvoorkomend beroep is het niet. Ooit waakten ze over tijd en veiligheid.

Eerbetoon Wibaut van der Laan
21 sep 2017

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en wethouder Floor Wibaut waren allebei zo geliefd dat de Amsterdammers hen eerden met gezang en applaus.

Tjoet Nja Dinh, verzetsstrijdster in de Atjehoorlog
21 sep 2017

Tjoet Nja Dinh was een Atjees verzetsstrijdster. 25 jaar lang leidde zij grote guerrillatroepen in het verzet tegen de Nederlandse overheersing van Atjeh.

De T-boerderij bood meer (opslag) ruimte.
20 sep 2017

De T-boerderij komt voort uit het hallenhuis, een boerderijtype dat in het Oosten en het Midden van Nederland veel te zien is.

kernoorlog voorkomen
18 sep 2017

In september 2017 bleek dat Stanislav Petrov is overleden. Stanislav Petrov staat bekend als de Russische militair die in 1983 een kernoorlog voorkwam.

Shepherds monument By Daderot (Own work) [Public domain or CC0], via Wikimedia Commons
18 sep 2017

De Shugborough inscriptie bestaat uit tien letters die gegraveerd staan op een afgelegen monument in het midden van Engeland. Wat betekent die inscriptie?

Don Alonzo
16 sep 2017

De hertog van Medina Sidonia verloor met de ondergang van de Spaanse Armada tevens zijn reputatie. Hij had zelf eerder gepleit tegen zijn eigen benoeming.

De kop-hals-rompboerderij komt veel voor in Friesland en West-Groningen.
14 sep 2017

September is themamaand monumenten. Wat weet jij van de kop-hals-rompboerderij?

William Wallace was een Schotse ridder. Hij kreeg een heldendaad nadat hij de Engelsen verslagen had.
14 sep 2017

William Wallace stond bekend als een Schotse vechtlustige vrijheidsstrijder.

Pagina's

Abonneren op Dans Magazine nieuws