De geschiedenis van de SS

Op 2 december 2013 is de Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere overleden in Duitsland. Hij zat daar een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op drie Nederlandse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Boere maakte deel uit van de Schutzstaffel, ook wel de SS, en de Waffen-SS, de gewapende afdeling van de SS. Dit was een paramilitaire organisatie binnen de NSDAP, de Duitse nazi-partij, en was verantwoordelijk voor veel oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oprichting

In 1925 werd de SS opgericht door Adolf Hitler. De organisatie maakte onderdeel uit van de SA, de Sturmabteilung, een knokploeg opgericht door Hitler. De SS bestond op dat moment uit acht man en was verantwoordelijk voor de persoonlijke veiligheid van Hitler en moest de partijbijeenkomsten van de NSDAP bewaken. Het was op dit moment nog een kleine beweging, een soort partijpolitie, en ondergeschikt aan de NSDAP.

Aanstelling Himmler

in 1929 werd Heinrich Himmler Reichführer-SS en kreeg hij de leiding over de SS. Onder hem groeide de afdeling uit tot een elitekorps, dat gebaseerd was op loyaliteit aan Hitler, afkomst, effectiviteit en gehoorzaamheid. De SA werd steeds minder populair waardoor veel leden van die organisatie overstapten naar de SS. Het ledenaantal groeide snel: in 1929 had de SS 280 leden en 3 regimenten, in 1931 al 15.000 leden. Tijdens WO II was het aantal regimenten gestegen naar minstens 38. Himmler bleef tot het eind van de oorlog aan het hoofd staan van de SS. Later kreeg hij ook de macht over onder meer de Duitse politiemacht en de Gestapo.


Leestips-Boeken

Titel: Vervolgd in Limburg - Joden en Sinti in Nederlands-Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog
Auteur: Herman van Rens m.m.v. en Annelies van Rens
ISBN: 9789087043537
Uitgever: Verloren
Prijs: € 39,-

 

 


Hitler aan de macht

In 1933 kwamen de nazi's aan de macht en werd Hitler Rijkskanselier. Hierna begon de SS als paramilitaire organisatie steeds meer macht te krijgen. Ze werden ingezet als een soort veiligheidsdienst. De SS werd gepresenteerd als onderdeel van de Duitse politiemacht, niet als onderdeel van de Wehrmacht. De SS'ers werden aangesteld in de nieuw opgerichte concentratiekampen en er werden meerdere divisies opgericht die in alle delen van het rijk binnenlandse taken van politieke aard moesten uitvoeren.

Verschillende afdelingen van de SS

De SS werd vanaf 1938 opgesplitst in meerdere afdelingen. In 1938 werd de Waffen-SS opgericht, een SS-leger dat alle militaire en gewapende taken uitvoerde. De Ahnenerbe SS was de wetenschappelijke tak van de SS en moest bewijzen leveren voor de superioriteit van het Arische ras door onder meer medische experimenten. De Allgemeine-SS was de ongewapende tak die onder meer de administratie deed. Tijdens de oorlog kwam hier ook de Germaansche SS bij, een verzamelnaam voor SS-afdelingen opgericht in de bezette gebieden.

Einde van de SS

De SS werd tijdens de oorlog veel ingezet tijdens gevechten en militaire confrontaties. Met de val van Hitler en Himmler, kwam er echter een einde aan de SS. De organisatie werd tijdens de Neurenbergprocessen verboden en opgeheven. Door de vele oorlogsmisdaden die de SS als organisatie op zijn geweten had, werd naast de afzonderlijke leden de hele organisatie mede verantwoordelijk gehouden aan de Holocaust.

Heinrich Boere nam in 1944 deel aan de Silbertanne-actie van de Nederlandse tak van de Waffen-SS. Hij is in Duitsland aan een natuurlijke dood gestorven.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- niod.nl,<a title="SS en Nederland" href="http://www.niod.nl/nl/ss-en-nederland-0" target="_blank"> SS en Nederland</a></p>
<p>- waffen-ss.nl, <a title="Waf" href="http://www.waffen-ss.nl/waf.php" target="_blank">Waf</a></p>
<p>- historiek.net, <a title="Nederlandse SS-ers betrokken bij Holocaust" href="http://historiek.net/nederlandse-ssers-betrokken-bij-holocaust/7186/" target="_blank">Nederlandse SS-ers betrokken bij Holocaust</a></p>
<p>- en,wikipedia.nl, <a title="Schutzstaffel" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel" target="_blank">Schutzstaffel</a></p>
<p> </p>

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!