Geschiedenis SS

De geschiedenis van de SS

In 1925 werd de SS opgericht door Adolf Hitler. De organisatie maakte onderdeel uit van de SA, de Sturmabteilung, een knokploeg opgericht door Hitler. De SS bestond op dat moment uit acht man en was verantwoordelijk voor de persoonlijke veiligheid van Hitler en moest de partijbijeenkomsten van de NSDAP bewaken. Het was op dit moment nog een kleine beweging, een soort partijpolitie, en ondergeschikt aan de NSDAP.


Aanstelling Himmler


In 1929 werd Heinrich Himmler Reichführer-SS en kreeg hij de leiding over de SS. Onder hem groeide de afdeling uit tot een elitekorps, dat gebaseerd was op loyaliteit aan Hitler, afkomst, effectiviteit en gehoorzaamheid. De SA werd steeds minder populair waardoor veel leden van die organisatie overstapten naar de SS. Het ledenaantal groeide snel: in 1929 had de SS 280 leden en 3 regimenten, in 1931 al 15.000 leden. Tijdens WO II was het aantal regimenten gestegen naar minstens 38. Himmler bleef tot het eind van de oorlog aan het hoofd staan van de SS. Later kreeg hij ook de macht over onder meer de Duitse politiemacht en de Gestapo.


Hitler aan de macht


In 1933 kwamen de nazi's aan de macht en werd Hitler Rijkskanselier. Hierna begon de SS als paramilitaire organisatie steeds meer macht te krijgen. Ze werden ingezet als een soort veiligheidsdienst. De SS werd gepresenteerd als onderdeel van de Duitse politiemacht, niet als onderdeel van de Wehrmacht. De SS'ers werden aangesteld in de nieuw opgerichte concentratiekampen en er werden meerdere divisies opgericht die in alle delen van het rijk binnenlandse taken van politieke aard moesten uitvoeren.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Verschillende afdelingen van de SS


De SS werd vanaf 1938 opgesplitst in meerdere afdelingen. In 1938 werd de Waffen-SS opgericht, een SS-leger dat alle militaire en gewapende taken uitvoerde. De Ahnenerbe SS was de wetenschappelijke tak van de SS en moest bewijzen leveren voor de superioriteit van het Arische ras door onder meer medische experimenten. De Allgemeine-SS was de ongewapende tak die onder meer de administratie deed. Tijdens de oorlog kwam hier ook de Germaansche SS bij, een verzamelnaam voor SS-afdelingen opgericht in de bezette gebieden.


Einde van de SS


De SS werd tijdens de oorlog veel ingezet tijdens gevechten en militaire confrontaties. Met de val van Hitler en Himmler, kwam er echter een einde aan de SS. De organisatie werd tijdens de Neurenbergprocessen verboden en opgeheven. Door de vele oorlogsmisdaden die de SS als organisatie op zijn geweten had, werd naast de afzonderlijke leden de hele organisatie mede verantwoordelijk gehouden aan de Holocaust.


Meer lezen? In ons dossier over de Tweede Wereldoorlog delen we wat van de meest tragische en spraakmakende verhalen tijdens en rondom de Tweede Wereldoorlog.


Uitgeverij VerlorenLeestip:


De rechter en de deporteurs
Auteur: Dick de Mildt
Uitgever: Verloren
ISBN: 9789087047122
Winkelprijs: €15,–


Bestel De rechter en de deporteurs


Afbeelding:


  • Polen, Warschau.- Warschauer Aufstand, Einmarsch von Soldaten der Waffen-SS; PK KBZ HG Mitte: Bundesarchiv, Bild 101I-696-0426-22 / Leher / CC-BY-SA 3.0 [CC BY-SA 3.0 de], via Wikimedia Commons

Bronnen

- niod.nl, SS en Nederland

- waffen-ss.nl, Waf

- historiek.net, Nederlandse SS-ers betrokken bij Holocaust

- en,wikipedia.nl, Schutzstaffel

 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!