De Romeinse Peuteringen kaart

De overblijfselen van het Romeinse Rijk in Nederland en Vlaanderen

De Romeinse tijd is in Nederland en Vlaanderen al ruim 1600 jaar voorbij. Toch zijn er nog steeds resten te vinden van de Romeinse beschaving, maar wat is er nog te zien uit de Romeinse tijd?

Castellum Maastricht

Het castellum van Maastricht was een laat-Romeins fort waarvan de resten zich nog bevinden in de binnenstad van Maastricht. De bouw van het fort werd voltooid rond 333 na Christus. Het fungeerde waarschijnlijk als militaire basis om de Maasbrug te controleren. Het oorspronkelijke fort is niet meer zichtbaar, maar in de museumkelder Derlon zijn nog wel stukken van de stadmuur te zien die getuigen van de Romeinse aanwezigheid in Maastricht.

Aquaduct van Tongeren

In de Lage Landen bouwden de Romeinen ook meerdere aquaducten. In de Belgische stad Tongeren bouwden de Romeinen in de 2e eeuw na Christus een aquaduct om water van nabijgelegen bronnen naar de stad te transporteren. Hoewel het aquaduct zelf niet meer zichtbaar is, zijn er archeologische vindplaatsen en informatiecentra in Tongeren die de geschiedenis van het bouwwerk belichten.
Ook in de regio van Nijmegen zijn resten gevonden van een vermoedelijk aquaduct. Deze is echter helaas minder goed bewaard gebleven.

Nehalennia-tempel in Colijnsplaat

Ooit stond in het huidige Zeeland een tempel voor de godin Nehalennia. De overblijfselen van de tempel werden in de jaren 70 per toeval ontdekt toen een visser in de Oosterschelde, dicht bij Colijnsplaat, een brokstuk van een altaar opviste. Er werd een archeologisch onderzoek gestart en er werden dakpannen, tegels, inscripties en altaren gevonden. Hoewel de tempel dus door de Oosterschelde is opgeslokt, is in Colijnsplaat wel een replica gebouwd. 

Villa Voerendaal

In Zuid-Limburg lag een Romeinse villa uit de 4e eeuw na Christus: Villa Voerendaal. Het landgoed had luxe woonvertrekken en prachtige mozaïekvloeren. Overblijfselen van de villa zijn opgegraven en worden tentoongesteld in het Thermenmuseum in Heerlen en in het Limburgs museum in Venlo.

Romeinse Maasbrug Cuijk

De Romeinse Maasbrug bij Cuijk, was een belangrijke brug over de rivier de Maas. De brug werd in de 4e eeuw na Christus gebouwd. Hoewel de originele brug is verdwenen, zijn de fundamenten en enkele reconstructies van de brug nog te zien. Gevonden bouwfragmenten van de brug zijn te aanschouwen in museum Ceuclum.

Bronnen:

Ook interessant: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.