Prins Maurits van Oranje tijdens de Slag bij Nieuwpoort

De Slag bij Nieuwpoort wordt gewonnen door Maurits van Oranje

In 1568 begon er een oorlog die tachtig jaar zou duren: de Tachtigjarige Oorlog. De Nederlanders kwamen hierbij in opstand tegen de Spaanse koning. Op 2 juli 1600 vindt één van de beroemdste slagen tussen de twee legers plaats: de Slag bij Nieuwpoort.

Maurits van Oranje

In 1600 was de Tachtigjarige oorlog al drie decennia gaande. De Nederlandse Vader des Vaderlands en leider van de opstand Willem van Oranje was zestien jaar eerder al vermoord. In 1579 was uit de Unie van Utrecht de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden voortgekomen, waarvan de macht in handen van de Staten-Generaal was komen te liggen. De zoon van Willem van Oranje, Maurits van Oranje, werd stadhouder van enkele Nederlandse provincies en had het bevel over het leger. Samen met zijn raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt regeerde hij de Nederlanden.

De reis naar Duinkerke

In 1600 besloot de Staten-Generaal met de steun van Van Oldenbarnevelt dat Maurits met zijn leger  naar het Vlaamse Duinkerke gestuurd moest worden. Daar waren Spaanse kapers actief die de visserij- en handelsvloot van de Republiek aanvielen. Maurits moest het kapersnest onschadelijk maken en de stad veroveren. Duinkerke zou dan aan Engeland overgedragen kunnen worden als aflossing van de openstaande oorlogsschulden. Daarnaast moest Maurits het door de Spanjaarden belegerde Oostende ontzetten.

De Slag bij Nieuwpoort

Op 2 juli stuitte Maurits onverwacht op het Spaanse leger bij het plaatsje Nieuwpoort, vlakbij Duinkerke. De leider van het Spaanse leger, aartshertog Albrecht van Oostenrijk, had al van Maurits’ komst gehoord en zoveel mogelijk troepen verzameld. Aanvankelijk leek Spanje de slag te winnen, maar Maurits wist precies op tijd een reserve aan ruiters in te zetten. Albrecht zelf werd gewond van het slagveld afgevoerd. Hierdoor sloegen de Spaanse troepen op de vlucht.

De nasleep van de Slag bij Nieuwpoort

Maurits mocht het Spaanse leger verslagen hebben, er was niet veel gewonnen. Hij had de stad Duinkerke niet kunnen innemen en er waren veel soldaten gesneuveld. De relatie tussen Maurits en Van Oldenbarnevelt is door de Slag alleen maar verslechterd. Maurits was tegen zijn zin in naar Duinkerke gestuurd door Van Oldenbarnevelt. De twee hadden bovendien nog een meningsverschil over de strijd tussen de remonstranten en de contraremonstranten. Toen de Staten-Generaal in 1619 een dictatoriale volmacht verleende aan Maurits, liet hij al zijn vijanden arresteren. Onder hen was Johan van Oldenbarnevelt. Hij werd op 12 mei 1619 wegens landverraad ter dood veroordeeld.

Wie was raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, waarom was zijn invloed zo groot en waarom werd hij wegens landverraad terechtgesteld? Lees het allemaal in ons dossier.

Leestip:

Slag bij Nieuwpoort1600: Slag bij Nieuwpoort
Auteur: Leen Dorsman
Uitgever: Verloren
ISBN: 9065504516
Winkelprijs: €10,–

Bestel 1600: Slag bij Nieuwpoort

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.