Geschiedenis van de kerstboom

Geschiedenis van het gebruik van kerstbomen

De Sint is het land nog niet uit, of mensen kopen al een kerstboom. En als de boom in huis is, moet die nog versierd worden. Tegenwoordig is het een trend om met cactuskerstballen, macarons, cupcakes of flamingokerstballen de kerstboom nog feestelijker te maken. Tevens hebben de meeste Nederlanders liever een kunstboom in huis staan dan een echte boom. Waar komt deze kerstbomentraditie eigenlijk vandaan?

Joelfeesten

Voordat er in Europa kerst werd gevierd, werden er feesten gevierd om te vieren dat de langste nacht van het jaar voorbij was. Germaanse volken in het noorden van Europa vierden op 21 december zogenaamde joelfeesten. In de Scandinavische talen heet kerstmis tot op de dag van vandaag jul. Bij dit feest werden bomen in huis geplaatst en werden er vreugdevuren van hout gestookt.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Geboorte van Mithra

Heidenen in Rome vierden op 21 december een feest ter ere van Saturnus. Daarnaast vierden de aanhangers van de Perzische god Mithra de geboorte van deze god op 25 december. Bij de opkomst van het christendom is het altijd onzeker geweest wanneer Christus geboren is. Er bestaan theorieën die beweren dat de christelijke kerk de geboorte van Mithra als datum heeft gebruikt voor de geboorte van Christus. Er waren in deze periode al veel volksfeesten en het christelijke feest zou hierdoor goed in deze periode passen. In de vierde eeuw werd 25 december door de christelijke kerk officieel vastgelegd als geboortedatum van Christus.  


Titel: Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen
Auteurs: Marita Kruijswijk en Marian Nesse
ISBN: 9789065509338
Uitgever: Verloren
Prijs: €20,-

Appels aan de boom

De christenen konden de heidense rituelen niet laten verdwijnen dus pasten ze zich eraan aan om in de toen bestaande maatschappij te passen. Christenen versierden de bomen die binnenshuis geplaatst waren met appels, symbool voor het Hof van Eden. Deze appels werden later vervangen door kerstballen.

waarom plaatsen we kerstbomen in huis?

Kerstman

Een ander fenomeen van kerst is de kerstman. Hij is afkomstig van een Turkse heilige die leefde tijdens de 4e eeuw. Sint Nicolaas overleed op 6 december en zijn sterfdag werd een herdenking van zijn goedheid, waarop goede kinderen cadeaus kregen. In Nederland staat dit feest bekend als Sinterklaas. In 1822 herinnerde de Amerikaanse professor Clement Clark Moore het verhaal van Sinterklaas. Hij schreef er een gedicht over: ‘De nacht voor kerst’. Sinterklaas deelde in dit gedicht de nacht voor kerst cadeaus uit aan alle goede kinderen. Dit concept zou later uitgroeien tot de beroemde Santa Claus.

Meer lezen over de geschiedenis van kerstmis en alle tradities die daarbij horen? In ons dossier over de geschiedenis van het kerstfeest lees je alles over de tradities rondom kerst. 

traditie kerstboom

Leestips-Boeken

 

Titel: Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen
Auteur: Marita Kruijswijk en Marian Nesse
ISBN: 9789065509338
Uitgever: Verloren
Prijs: € 20,-

 

 

Bronnen

nu.nl 'Aantal echte kerstbomen neemt dit jaar af'

volkskrant.nl 'Wat hangen we dit jaar in de kerstboom?'

Afbeelding

Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Religie: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het machtige hof van Hendrik VIII

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Zeppelin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Zenobia

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 14 november 23:59 u. een abonnement.

Special maand van de geschiedenis

Tijdelijke actie! Neem vóór donderdag 31 oktober een abonnement, dan ontvang je deze extra dikke special.