Anne Boleyn

Onthoofding van Anna Boleyn

Windsor 1536- ''Good Christian people, I am come hither to die, for according to the law, and by the law I am judged to die, and therefore I will speak nothing against it”. Anna Boleyn knielde neer en voelde het koude steen van het hakblok haar gezicht raken. Met een dof geluid raakte haar hoofd de grond. Door het kanonschot wist koning Hendrik VIII dat zijn tweede vrouw was gestorven.

Hofdame van Mary Tudor

Naar alle waarschijnlijkheid is Anna Boleyn geboren tussen 1500 en 1509 als dochter van Thomas Boleyn, graaf van Wiltshire, en Elizabeth Howard. Tijdens haar jeugd bracht zij enige jaren door in Oostenrijk, Nederland en Frankrijk, waarna zij haar intrede aan het hof maakte als hofdame van Mary Tudor, de zus van Hendrik VIII. Nadat haar verloving met Lord Henry Percy was afgekeurd door diens vader, werd ze rond 1522 hofdame van de eerste vrouw van Hendrik VIII, Catharina van Aragon.

Scheiding van Hendrik VIII en Catharina van Aragon

Catharina was in ongenade gevallen omdat zij de koning alleen een meisje, die eveneens de naam Mary Tudor droeg, had geschonken. Een mannelijke troonopvolger was essentieel voor het voortbestaan van de monarchie. Hendrik VIII wilde een echtscheiding, maar die moest worden aangevraagd bij de paus. Het hoofd van de katholieke kerk in Rome weigerde het huwelijk te laten ontbinden. Catharina was de tante van Karel V, de koning van het Heilig Roomse Rijk, en dus politiek belangrijk voor de paus.

Breuk met Rome

Hendrik VIII was echter vastbesloten. Een breuk met Rome was het gevolg, het einde van het huwelijk met Catharina een feit. Hij trouwde in het geheim met Anna Boleyn. Op 1 juni 1533 werd zij gekroond en zij schonk een paar maanden later het leven aan de latere koningin Elizabeth I. Beide vrouwen kregen dus een eerste kind, maar daarna volgden zowel bij Catharina als bij Anna enkele miskramen.

Beschuldigd van overspel en incest

Catharina Whitley, een bio-archeoloog, toont in recent onderzoek aan dat de miskramen bij beide vrouwen zouden kunnen komen doordat Hendrik VIII de bijzondere bloedgroep Kell had. De vrouwen maakten, na het ter wereld brengen van de meisjes Mary Tudor en Elizabeth Tudor, antistoffen aan die de vele miskramen tot gevolg hadden. Beide vrouwen schonken hem dus geen troonopvolger. Toen Anna bovendien beschuldigd werd van overspel en incest, was het hek van de dam. Ze werd opgepakt in 1536 en naar de Tower of Londen gebracht, waarna ze op 19 mei 1536 werd onthoofd.

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!