Geen afbeelding beschikbaar

Oskar Gröning: de ‘accountant van Auschwitz’

De oud SS’er Oskar Gröning moest zich op 93 jarige leeftijd verantwoorden voor de rechtbank. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid aan het vermoorden van minstens 300.000 Joden. Gröning zei zelf wel getuige te zijn geweest van de oorlogsmisdaden, maar beweerde daar niet schuldig aan te zijn.


Jeugd


Gröning groeide op in een conservatief nationalistisch gezin. Zijn moeder overleed op jonge leeftijd en zijn vader en opa hadden allebei in het Duitse leger gediend. Ze waren trotse veteranen. Het was daarom logisch dat Gröning op jonge leeftijd lid werd van de Hitlerjugend. Toen de oorlog uitbrak meldde Gröning zich vrijwillig aan bij de Waffen-SS, hij wilde namelijk graag onderdeel uitmaken van de elite-eenheid van het leger.


De ‘accountant van Auschwitz’


Gröning, die was opgeleid tot bankklerk, kreeg een ‘deskjob’ bij de SS. In 1942 werd hij overgeplaatst naar Auschwitz. Daar werd hij verantwoordelijk voor de bagage van de gevangenen en moest hij hun eigendommen registreren. Soms moest hij zelfs het geld persoonlijk naar het rijkbeveiligingskantoor in Berlijn brengen. Gröning werkzaamheden in Auschwitz leverde hem de bijnaam ‘de accountant van Auschwitz’ op.


Na Auschwitz


In 1944 werd Gröning ontheven van zijn taak in Auschwitz, hij werd overgeplaatst naar het front om deel te nemen aan het Ardennenoffensief. Daar raakte hij gewond, werd gevangengenomen door de Britten en als dwangarbeider naar Engeland gestuurd. Daar leidde hij naar eigen zegen een comfortabel leven. Na zijn vrijlating in 1947 keerde hij terug naar Duitsland en werd herenigd met zijn vrouw. Na de oorlog werd Gröning manager in een glasfabriek.


Autobiografie en interviews


Gröning was in het verleden behoorlijk open over zijn oorlogsjaren. Zo beschrijft hij in zijn autobiografie en de vele interviews die hij heeft gegeven dat hij wist van de gaskamers. Hij sprak zich zelf uit tegen de holocaust ontkenners en heeft in rechtszaken getuigd tegen andere SS-leden. Hij zei: ‘Ik zie het als mijn taak, gezien mijn leeftijd, de dingen die ik ervaren heb onder ogen te komen en de holocaustontkenners te bestrijden


Berechting


In september 2014 werd bekend dat Gröning vervolgd zou worden voor zijn vermeende oorlogsmisdaden. De reden waarom dit pas zo laat plaatsvindt is omdat Gröning geen ‘grote’ SS’er was; hij had slechts een ondersteunende taak. Gröning beweert zelf dat hij slechts een klein onderdeel was van de machine. Holocaustslachtoffers vinden dit geen valide uitspraak, omdat ook de kleine onderdelen het rad draaiende hielden. Zelfs een accountant. Gröning werd in 2015 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar voor zijn aandeel in de massamoorden.


In 2018 overleed Oska Gröning in een ziekenhuis, hij had toen nog niet gevangen gezeten. 

Bronnen

 

Afbeelding

Ook interessant: 

Ideologieën: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.