Pocahontas trouwt de kolonist John Rolfe

5 april 1614 - De Indiaanse prinses Pocahontas trouwt met de Engelse kolonist John Rolfe. Pocahontas, die eigenlijk Matoaka heette, was de dochter van het stamhoofd van de Powhatan indianen. Deze indianenstam vormde het grootste Indianenrijk van Noord-Amerika.

De Indiaanse prinses

Over Pocahontas is maar weinig bekend, zij liet geen informatie over zichzelf achter. Wat we van haar weten, weten we uit reisverslagen van Engelse kolonisten als John Smith. Ook deze informatie is niet betrouwbaar; Smith heeft zijn verhaal hoogstwaarschijnlijk flink aangedikt.

Pocahontas Pocahontas redt John Smith

Pocahontas werd geboren in de ‘Tidewater regio’ in Virginia rond het jaar 1596 en was de dochter van het stamhoofd, Wahunsenacawh, wat haar een prinses maakte. De indianen noemde de regio waarin zij leefden Tsenacommacah. Elf jaar later arriveerden de eerste Engelse kolonisten in Virginia, waar de nieuwkomers zich de Indiaanse gebieden met geweld toe-eigenden. De Indianen ontvoerden John Smith, waarna Pocahontas’ vader de kolonist wilde vermoorden. Volgens de aantekeningen van Smith weerhield Pocahontas haar vader van de uitvoering van dit plan. Of deze heldhaftige redding ook daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, wordt betwist.

De Engelssprekende Rebecca Rolfe

In 1610 trouwde Pocahontas met een Indiaan genaamd Kocoum. In 1612 werd ze gegijzeld door Engelse kolonisten, waarna ze de rest van haar leven door zal brengen in het gezelschap van haar ontvoerders. Pocahontas leerde Engels en nam een Engelse naam aan: Rebecca. In 1614 trouwde Pocahontas zelfs met een Engelse kolonist; de ontdekkingsreiziger John Rolfe. In de jaren die volgden ging Pocahontas door het leven als ‘Rebecca Rolfe’.

Het huwelijk tussen Rebecca en John leidde tot een periode van relatieve vrede tussen de Powhatan indianen en de overzeese nieuwkomers.

Pocahontas alleenEen attractie uit de Nieuwe Wereld

Twee jaar na haar huwelijk met John Rolfe werd Pocahontas door haar man meegenomen naar Engeland, waar ze de Engelse koning James I mocht ontmoeten. De Engelse bevolking zag haar als een ware attractie; niet eerder was er een ‘bekende’ uit de Nieuwe Wereld in Engeland geweest.

Vlak voor de geplande terugkeer naar Virginia, overlijdt Pocahontas in Engeland. Het is niet duidelijk waar de prinses aan gestorven is; mogelijk aan een ‘westerse’ ziekte als tuberculose, een longontsteking of de pokken.

Pocahontas in moderne cultuur

Walt Disney maakte in 1995 een tekenfilm over Pocahontas. In de film worden Pocahontas en John Smith verliefd op elkaar, waarna ze in een oorlog tussen de kolonisten en de indianenstam belanden.

Ook de Canadese zanger Neil Young gebruikt Pocahontas als inspiratiebron. Hij zingt over haar in het lied ‘Pocahontas’ uit 1979; het lied beschrijft de massamoord van Europese kolonisten op een Indiaanse stam.

 

 

<h3>Bronnen</h3>
www.nps.gov, '<a title="Pocahontas her life and legend - op nps.gov" href="http://www.nps.gov/jame/learn/historyculture/pocahontas-her-life-and-leg... target="_blank">Pocahontas her life and legend'</a>
<a href="http://pocahontas.morenus.org/" target="_blank">pocahontas.morenus.org
</a>www.wikipedia.org, <a title="Pocahontas - op wikipedia.org" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Pocahontas" target="_blank">'Pocahontas'</a>
<h3>Afbeelding</h3>
By New England Chromo. Lith. Co. [Public domain], <a title="Pocahontas redt Smith - op wikimedia commons" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pocahontas-saves-Smith-NE-Chromo-... target="_blank">via Wikimedia Commons</a>
By Geo Spohni (http://www.loc.gov/pictures/resource/pga.03343/) [Public domain or Public domain], <a title="Huwelijk Pocahontas - op wikimedia commons" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_wedding_of_Pocahontas_with_Jo... target="_blank">via Wikimedia Commons</a>
See page for author [Public domain], <a title="pocahontas - op wikimedia commons" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pocahontas_1883.jpg" target="_blank">via Wikimedia Commons</a>

 

Rubrieken: 

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Alles over koning Willem I Lees Geschiedenis Magazine

Lees het  komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 29 oktober 16:00 u. een abonnement.