Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander

Biografie - Sinds 30 april 2013 heeft Nederland na een aantal decennia van koninginnen weer een koning: Willem-Alexander Claus George Ferdinand. Onder de vleugels van zijn moeder Beatrix leerde hij de fijne kneepjes van het vak. Hoewel Willem-Alexander tijdens zijn studententijd de bijnaam 'Prins Pils' kreeg, leerde Nederland hem de laatste jaren kennen als fanatiek sportliefhebber en betrokken koning.


Willem-Alexander Claus George Ferdinand werd geboren op 27 april 1967 in het Academisch Ziekenhuis Utrecht. Zijn vroege jeugd bracht hij door op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Al snel kreeg hij er twee broertjes bij: prins Friso in 1968 en een jaar later prins Constantijn. Zijn lagere schooltijd bracht hij door op de Nieuw Baarnse School. Later ging hij naar het Baarnsch Lyceum en toen zijn moeder in 1980 koningin werd, verhuisde het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Hij vervolgde zijn middelbare schoolopleiding aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum, eveneens in Den Haag.


Marine


Willem-Alexander wilde tijdens zijn pubertijd graag het huis uit, waar zijn ouders uiteindelijk mee instemden door hem  het laatste jaar van de middelbare school aan het Atlantic College in Wales te laten volgen. Daar behaalde hij in 1985 zijn Internationale Baccalaureaat, wat vergelijkbaar is met een Nederlands VWO-diploma. Voordat hij ging studeren besloot Willem-Alexander in dienst te gaan bij de marine. Over deze tijd zegt hij: “Dat is voor mij mijn vorming geweest. Het was echt even noodzakelijk voor mij om even goed aangepakt te worden”. Na twee jaar ging hij weg bij de marine en besloot hij geschiedenis te gaan studeren aan de universiteit Leiden.


Emily Bremers


Voor zijn studie vertrok Willem-Alexander naar Leiden, waar hij met drie huisgenoten in een studentenhuis ging wonen aan het Rapenburg 116. Opvallend was dat hij in de tuin kippen en een haan hield. De bewoonsters van het naastgelegen Minerva-meisjeshuis ‘Het Kippenhok’ klaagden regelmatig over het gekraai van de haan. In 1994 leerde hij in Leiden rechtenstudente Emily Bremers kennen, die woonde in het meisjeshuis ‘Het Heksenpand’ op Rapenburg 52. In eerste instantie leek het om de gebruikelijke geruchten te gaan, tot de relatie in 1995 bevestigd werd, doordat ze samen betrokken raakten bij een verkeersongeval, onderweg naar een skivakantie. Bij de 60e verjaardag van koningin Beatrix in 1988 was ze aanwezig, maar enkele maanden later strandde de relatie.


Prins Pils


Misschien niet helemaal terecht kreeg hij in zijn studententijd de bijnaam ‘Prins Pils’. Naast de gezellige avonden op sociëteit was hij wel degelijk geïnteresseerd in zijn studie. Zijn toenmalig studiebegeleider, hoogleraar Henk Wesseling, zei dat deze naam ‘onlogisch was voor iemand die zoveel sportte’. Verder hield hij zich in deze tijd bezig met de vliegerij en behaalde hij zijn vliegbrevet bij de Rijksluchtvaartschool. Hij studeerde af met een zeven voor zijn scriptie over de vroegere Franse president Charles de Gaulle en diens houding ten opzichte van de NAVO.


Waterbeheer


Na zijn afstuderen in 1993 begon zijn opleiding tot koning pas echt. Regelmatig vertegenwoordigde hij toen al het koningshuis bij binnen- en buitenlandse activiteiten en nam hij zitting in de Raad van State. Na zijn studie ging hij zich specialiseren in het waterbeheer, op aanraden van zijn vader prins Claus. Zelf meende hij hier ‘echt een gebied gevonden te hebben waar ik me in vast wil bijten’. Het bleek een goede keuze te zijn die zijn reputatie in binnen- en buitenland ten goede kwam. In deze tijd woonde hij aan Noordeinde 66, vlakbij het werkpaleis van zijn moeder, koningin Beatrix. In 1998 werd hij lid van het Internationaal Olympisch Comité, waar hij zich onder andere inzette voor sportmogelijkheden in Afrika.


Maxima Zorreguieta


Net als destijds bij Emily Bremers, kreeg elk meisje dat met Willem-Alexander in het openbaar gespot werd, door de media de stempel ‘potentiële huwelijkskandidaat’. In 1999 ontmoette hij Maxima Zorreguieta tijdens een feest in Sevilla. Tijdens een vakantie in Argentinië, die Maxima samen met de Kroonprins doorbracht, ontstonden in de Nederlandse pers de eerste speculaties over een mogelijke relatie. Kort nadat de relatie echt bekend was, kwam de Nederlandse pers er achter dat Maxima’s vader, Jorge Zorreguieta, onder het bewind van Videla staatssecretaris van Landbouw geweest was. Dit regime stond ook wel bekend om de ‘Vuile Oorlog’. Tijdens een bezoek aan New York deed Willem-Alexander een poging aan journalisten duidelijk te maken dat zijn schoonvader geen ‘vuile handen had’, door te verwijzen naar een ‘open bron’ waar dit uit opgemaakt kon worden. Deze bron bleek een ingezonden brief van generaal Videla te zijn.


Huwelijk


Tijdens de bekendmaking van hun verloving noemde Maxima deze uitspraak van haar aanstaande echtgenoot ‘een beetje dom’. Uiteindelijk trouwden de twee in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op 2-2-2002. De datum was goed gekozen, want ondanks zijn zwakke gezondheid kon prins Claus de plechtigheid bijwonen. Nog datzelfde jaar overleed hij. Een jaar later, in 2003, werd Willem-Alexander vader van zijn eerste dochter, Amalia. Later beviel Maxima nog van twee dochters, Alexia in 2005 en Ariane in 2007. In 2009 ontstond er ophef over de bouw van een vakantievilla voor het Koninklijke paar in Mozambique. Volgens historica Dorine Hermans was het voor Willem-Alexander niet verkeerd dat deze controverse er was: “Het leerde hem hoe het niet moet.”


Koning Willem-Alexander


Op 28 januari 2013 maakte koningin Beatrix bekend dat zij op 30 april 2013 af zou treden ten gunste van Willem-Alexander. Hij nam niet de naam Willem IV aan, maar bleef Willem-Alexander gebruiken tijdens zijn koningschap. In zijn eerste twintig maanden als koning moest Willem-Alexander omgaan met verschillende situaties. Tijdens de Olympische Spelen in Sotsji dronk hij in het Holland House een biertje met Poetin, die onverwachts langs kwam. Dat Nederland überhaupt zo'n zware delegatie naar Sotsji stuurde stuitte al op veel kritiek. Het proosten met Poetin liet deze kritiek op de aanwezigheid van de koning alleen maar toenemen. Hier tegenover staat zijn optreden kort na de vliegramp met MH17. Met zijn emotionele toespraak oogstte hij veel lof. Ook profileerde Willem-Alexander zich tijdens zijn koningschap erg sterk als 'sportkoning'. Zo is hij regelmatig te zien op de tribune bij schaats-, voetbal- en andere sportwedstrijden van Nederlandse teams. Hij werd na zijn aantreden als koning benoemd tot erelid van het Internationaal Olympisch Commité vanwege zijn inzet in zijn jaren als prins voor de Nederlandse sport. Het is wellicht nog te vroeg om de koning te beoordelen op zijn prestaties, maar de eerste testen lijkt hij doorstaan te hebben.  


Meer weten over de tradities rondom Koningsdag? In ons dossier over Koningsdag lees je alles over dit feest.


afbeelding


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.