John_Wayne_in_The_Longest_Day_trailer

Vijf Oscar-winnende films over de Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog heeft een enorme impact achtergelaten in de geschiedenis, onder andere in de verhalen die we elkaar vertellen. De helden  of de tragiek van de oorlog vormen een grote inspiratiebron voor een talloze stroom aan films. Hier een samenstelling van vijf (maar stieken zes) bijzondere Oscar-winnende films over de Tweede Wereldoorlog .

1. The Diary of Anne Frank (1959) – 3 Oscars in 1960

De eerste film over het dagboek van Anne Frank was de Amerikaanse film The Diary of Anne Frank uit 1959. De film volgt het leven van Anne Frank vanaf het moment dat ze onderduiken in het Achterhuis. De film eindigt met Otto die in het Achterhuis het de dagboeken van zijn dochter vindt in 1945, na de bevrijding. Otto Frank werkte mee aan de productie van de film. Hij kon het echter niet opbrengen om de film te kijken vanwege zijn enorme verdriet om het verliezen van zijn familie.

2. The longest Day (1962) – 2 Oscars in 1963

The longest Day is bijzonder omdat het een van de weinige films is uit de jaren 60 die geheel in zwart-wit is opgenomen. Het is een verfilming van het gelijknamige boek van Cornelius Ryan uit 1959. In de film wordt gebruik gemaakt van filmfragmenten uit de Tweede Wereldoorlog, hierdoor heeft het de structuur van een docudrama. Een beeld wordt geschetst van een belangrijke dag in de geschiedenis: D-Day op 6 juni 1944. Deze militaire operatie was het beginpunt van de bevrijding van West-Europa.

Sommige scenes uit de film zijn opgenomen op de plekken waar die gebeurtenissen daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Ook worden een aantal rollen gespeeld door mensen die in 1944 ook echt deelnamen aan de D-Day operatie. Zelfs Dwight D. Eisenhower werd gevraagd om zichzelf te spelen in de film, helaas was hij te oud en de make-up kon hem niet jong genoeg laten lijken. Opvallend aan deze film is verder dat de regisseur geen kant wilde kiezen en D-Day wilde weergeven vanuit elk perspectief. Om deze reden spreken de Duitsers, Fransen en Engelsen allemaal hun eigen taal in de film. Dit was ongebruikelijk voor Hollywood destijds.

3. The Imitation Game (2014) – 1 Oscar in 2015

The Imitation Game is een film die geen of nauwelijks scenes over de nazi’s, de holocaust, veldslagen of beroemde invasies of bevat. Het geeft echter wel een zeer doorslaggevende gebeurtenis weer die een cruciale rol speelde in het verloop en de afloop van de Tweede Wereldoorlog:  het kraken van de Enigma code. De ontcijfering van de Enigma code wordt vaak gezien als een van de grootste prestaties in de Tweede Wereldoorlog die de geallieerden uiteindelijk naar de overwinning leidde. Alan Turing, een beroemde Britse wiskundige kwam op het idee om een eigen machine te bouwen die de Enigma machine zou kunnen breken. Dit lukte en zo verkregen de Britten informatie over de operaties van de Duitsers.

In de film wordt er gezegd dat Turing op 41-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Over zijn dood wordt echter gespeculeerd, andere geruchten zijn dat hij vermoord is door de Engelse geheime dienst omdat er teveel risico was dat hij zou gaan praten over de geheime bezigheden in Bletchley Park. Een derde theorie is dat Turing is overleden door per ongeluk cyanide in te ademen aangezien hij de hele dag met chemicaliën werkte.

4. Pearl Harbor (2001) – 1 Oscar in 2002

Het oorlogsdrama Pearl Harbor kostte naar schatting 140 miljoen dollar om te maken en was daarmee toen een van de duurste films aller tijden. De film gaat over twee vliegeniers van de US Army Air Force. De twee vrienden maken beide de Japanse aanval op Pearl Harbor mee. De film gaat met name over de liefdesrelaties van de fictieve hoofdpersonen.

De aanval op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor op 7 december 941 door de Japanners was een cruciale gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog. De actie van de Japanners zorgde er rechtstreeks voor dat de Verenigde Staten deel gingen nemen aan de Tweede Wereldoorlog en er dus een nieuwe grote speler in het spel kwam.

Deze film is behoorlijk door het slijk getrokken omdat er nogal wat historisch inaccurate situaties worden weergegeven. Zo zorgde de scene over de Japanse vliegtuigen die een ziekenhuis bombarderen voor veel oproer in Japan; dit is namelijk nooit gebeurd. De regisseur Michael Bay stopte de scene in de film om de aanval nog gewelddadiger weer te geven.

5. Schindler’s List (1993) – 7 Oscars in 1994

De speelfilm Schindler’s list gaat over het waargebeurde verhaal van een Duitse zakenman die hulp bood aan de Joden tijdens de Holocaust: Oskar Schindler. Het is de meest dure zwart-wit film die ooit is gemaakt, het vorige record werd toegeschreven aan The Longest Day.

Oskar Schindler kocht in 1939 een emailfabriek in de Poolse stad Krakau en zijn personeel bestond voornamelijk uit Joden omdat dit goedkope werkkrachten waren. Op 3 juni 1942 kwamen veel werknemers niet naar hun werk. Het bleek dat ze waren verplaatst naar werkkampen. Schindler zag de onmenselijke behandeling van de Joden toen veel Joden uit de getto werden geëvacueerd. Door een groot aantal Joden op zijn lijst te zetten van werknemers in de emailfabriek wist hij meer dan 1.000 Joden te redden van de Holocaust.

Bonus - Dunkirk (2017)

De film Dunkirk kwam uit in 2017 en gaat over de evacuatie bij Duinkerke in 1940 van honderdduizend Britse en Franse soldaten die waren omsingeld door de Duitsers. De keuze om zijn legers te laten rusten en niet meteen de Britten aan te vallen bij Duinkerke wordt beschouwd als een van de grootste blunders van Hitler. De film werd genommineerd voor maar liefst acht Oscars en zou er uiteindelijk drie verzilveren, twee voor het geluid en een voor de montage.

bronnen

afbeelding

By trailer screenshot (20th Century Fox) (The Longest Day trailer) [Public domain], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt