Herdenkingsbeeld Alan Turing.

Alan Turing: briljant wiskundige en codekraker

In juli 2019 werd in Groot-Britannië besloten om Alan Turing op het nieuwe geldbiljet van 50 pond af te beelden. Turing speelde een belangrijke rol in het kraken van de Enigma-code, een geheime code van het Duitse Rijk. In 2014 is ook een film over hem uitgebracht door Morten Tyldum: 'The Imitation Game'. De film beschrijft het leven van Turing tijdens de Tweede Wereldoorlog. 


Jeugd en studie


Alan Turing werd op 23 juni 1912 geboren in Londen. Al op jonge leeftijd toonde hij een grote aanleg voor wiskunde. Hij rondde in 1935 zijn studie kwantummechanica aan de universiteit van Cambridge af, waarna hij verder studeerde aan Princeton en zich bezighield met enkele grote wiskundige problemen.


Enigmacode


Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in 1939 meldde Turing zich aan bij de Government Code and Cypher School in Bletchley Park. Hier werd hij de leider van een team wiskundigen dat werkte aan het kraken van Duitse encryptiecodes. Voortbordurend op het werk van enkele Poolse wiskundigen kraakte het team de Duitse Enigmacode, waardoor het de geheime correspondentie van de Duitse nazipartij, Wehrmacht en marine kon lezen. Als gevolg van het breken van deze code was het voor de Engelsen onder andere mogelijk de locatie van Duitse onderzeeërs te achterhalen.


Homoseksualiteit


Turing kreeg na de oorlog de Order of the British Empire-onderscheiding van de Britse koning George VI. In die tijd hield hij zich vooral bezig met artificiële intelligentie en ontwikkelde hij de Turing-test, die tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt. Turing raakte in 1952 echter uit de gratie nadat duidelijk werd dat hij een relatie had onderhouden met een andere man. Homoseksualiteit was tot 1967 strafbaar in Groot-Brittannië en Turing werd veroordeeld voor ‘homoseksuele handelingen’.


Chemische castratie


Turing kon na zijn veroordeling kiezen voor een gevangenisstraf of chemische castratie door hormooninjecties. Hij koos voor de laatste optie en werd over een periode van enkele maanden een aantal keren geïnjecteerd. Twee jaar na zijn veroordeling werd Alan Turing op 7 juni 1954 dood aangetroffen in zijn huis in Wilmslow. Hij bleek te zijn overleden aan de gevolgen van een cyanidevergiftiging. Hoewel sommigen beweerden dat hij uit de weg was geruimd door de Engelse geheime dienst, is het waarschijnlijker dat Turing zelfmoord heeft gepleegd of door een ongeluk om het leven is gekomen. Eind 2013 kreeg Turing postuum pardon van de Engelse koningin Elizabeth II.  


Dit bericht verscheen al eerder op IsGeschiedenis.nl en is aangepast om het beter bij de actualiteit te laten aansluiten 


bronnen


Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Ontdek Geschiedenis Magazine!