Herdenkingsbeeld Alan Turing.

Alan Turing: briljant wiskundige en codekraker

In juli 2019 werd in Groot-Britannië besloten om Alan Turing op het nieuwe geldbiljet van 50 pond af te beelden. Turing speelde een belangrijke rol in het kraken van de Enigma-code, een geheime code van het Duitse Rijk. In 2014 is ook een film over hem uitgebracht door Morten Tyldum: 'The Imitation Game'. De film beschrijft het leven van Turing tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Jeugd en studie

Alan Turing werd op 23 juni 1912 geboren in Londen. Al op jonge leeftijd toonde hij een grote aanleg voor wiskunde. Hij rondde in 1935 zijn studie kwantummechanica aan de universiteit van Cambridge af, waarna hij verder studeerde aan Princeton en zich bezighield met enkele grote wiskundige problemen.

Enigmacode

Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog in 1939 meldde Turing zich aan bij de Government Code and Cypher School in Bletchley Park. Hier werd hij de leider van een team wiskundigen dat werkte aan het kraken van Duitse encryptiecodes. Voortbordurend op het werk van enkele Poolse wiskundigen kraakte het team de Duitse Enigmacode, waardoor het de geheime correspondentie van de Duitse nazipartij, Wehrmacht en marine kon lezen. Als gevolg van het breken van deze code was het voor de Engelsen onder andere mogelijk de locatie van Duitse onderzeeërs te achterhalen.

Homoseksualiteit

Turing kreeg na de oorlog de Order of the British Empire-onderscheiding van de Britse koning George VI. In die tijd hield hij zich vooral bezig met artificiële intelligentie en ontwikkelde hij de Turing-test, die tegenwoordig nog steeds wordt gebruikt. Turing raakte in 1952 echter uit de gratie nadat duidelijk werd dat hij een relatie had onderhouden met een andere man. Homoseksualiteit was tot 1967 strafbaar in Groot-Brittannië en Turing werd veroordeeld voor ‘homoseksuele handelingen’.

Chemische castratie

Turing kon na zijn veroordeling kiezen voor een gevangenisstraf of chemische castratie door hormooninjecties. Hij koos voor de laatste optie en werd over een periode van enkele maanden een aantal keren geïnjecteerd. Twee jaar na zijn veroordeling werd Alan Turing op 7 juni 1954 dood aangetroffen in zijn huis in Wilmslow. Hij bleek te zijn overleden aan de gevolgen van een cyanidevergiftiging. Hoewel sommigen beweerden dat hij uit de weg was geruimd door de Engelse geheime dienst, is het waarschijnlijker dat Turing zelfmoord heeft gepleegd of door een ongeluk om het leven is gekomen. Eind 2013 kreeg Turing postuum pardon van de Engelse koningin Elizabeth II.  

Dit bericht verscheen al eerder op IsGeschiedenis.nl en is aangepast om het beter bij de actualiteit te laten aansluiten 

bronnen

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.