Home » Reportage
snurfer, voorganger van het snowboard

De geschiedenis van snowboarden

De Amerikaanse snowboardlegende Shaun White won 14 februari 2018 voor de derde keer een gouden medaille op de halfpipe. In 2006 en 2010 werd White al eerder voor hetzelfde onderdeel olympisch kampioen. De 17-jarige Amerikaanse snowboarder Redmond Gerard behaalde zondag 11 februari ook al een gouden medaille voor de slopestyle. De Amerikanen kunnen het blijkbaar wel, dat snowboarden. Wellicht heeft het te maken met de ontstaansgeschiedenis van de sport, die is begonnen in Amerika.

Sneeuwpret met de snurfer

De sport snowboarden ontstond in de Amerikaanse stad Michigan waar een vader samen met zijn dochters op zoek ging naar wat plezier in de sneeuw. De surfliefhebber Sherman Poppen zocht een manier om van een besneeuwde heuvel naar beneden te kunnen surfen. In 1965 bond hij twee ski’s aan elkaar en maakte dit geheel weer vast aan een touw: deze fabricatie was het allereerste model van een snowboard. De vrouw van de ‘vader van het snowboard’, Nancy Poppen, gaf het speelgoed de naam ‘snurfer’. Dit stond voor de combinatie van de Engelse woorden ‘snow’ en ‘surfer’. De twee dochters introduceerden de snurfer bij hun vriendjes en vriendinnetjes en het speelgoed werd binnen de omgeving erg populair. Dit gaf Poppen het idee om met een prototype naar een sportuitrustingsfabrikant te gaan, de Brunswick Corporation. Het bedrijf ging ermee aan de slag en de verkoop van de snurfer werd een groot succes; in 1966 alleen al werden er meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Eind jaren 60 werden er in Michigan de eerste lokale snurfing-competities georganiseerd en in de jaren 70 verspreidden deze competities zich naar de rest van het land en werden er ook landelijke wedstrijden gehouden.

De eerste snowboards   

De ontwikkeling van de sport bleef niet stilstaan. Het concept van snurfen bleek een gat in de markt en veel uitvinders gingen aan de slag om het concept te verbeteren. In 1977 bracht snurfer Jake Burton Carpenter de jonge sport naar een nieuw niveau met zijn oprichting van ‘Burton Snowboards’. Zijn product was geavanceerder dan de snurfer. De ‘snowboard’ bevatte namelijk bindingen om de voeten vast te kunnen klemmen aan het board. Ook was de nieuwe versie  gemaakt van een flexibelere soort hout. 

James Bond als keerpunt in de geschiedenis van het snowboarden

In de jaren 70 en 80 kreeg Burton Snowboards concurrentie van andere fabrikanten. Zo richtte skateboarder Tom Sims zijn bedrijf ‘Sims Snowboards’ op en surfer Chuck Barfoot ‘Barfoot Snowboards’.  Samen organiseerden alle snowboard fabrikanten de eerste officiële snowboard competities. De snowboardkring was destijds nog vrij geïsoleerd en nog niet zo in trek bij het grote publiek. Dit veranderde in 1985 toen Sims als Roger Moore’s stuntman op een snowboard stond voor een actiescene in de James Bondfilm ‘A View to a Kill’. De snowboardende James Bond zorgde ervoor dat de populariteit en bekendheid van de sport enorm groeide.

Snowboarden als olympische sport

In 1994 werd snowboarden erkend door het Internationale Olympische Comité (IOC) en in 1998 werd de sport voor het eerst een officiële discipline tijdens de Winterspelen in Nagano, Japan. In twee categorieën konden snowboarders  medailles winnen: de grote slalom en de halfpipe. Tegenwoordig zijn er voor mannen en vrouwen vijf verschillende onderdelen: halfpipe, parallelreuzenslalom, cross, slopestyle en big air.

bronnen

afbeelding

By Invented by Sherman R. Poppen, assigned to Brunswick Corporation uploaded by User:Lar [Public domain, GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) or CC BY-SA 4.0-3.0-2.5-2.0-1.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0-3.0-2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!