De hervorming van ons denken over seksualiteit in de 20e eeuw
In de eerste helft van de vorige eeuw rustte er een taboe in Nederland op praten over seks, anticonceptie en het gebruik van seksuele speeltjes. Vanaf de jaren ’60 kwam er echter een ommekeer in ons denken over seksualiteit.
Seksueel onvriendelijke tijd
In Nederland werd in 1911 de Zedelijkheidswet ingevoerd waarmee veel ‘onfatsoen’ wettelijk werd verboden. Het verspreiden van pornografie, de prostitutie en de openbare verkoop van voorbehoedsmiddelen was niet meer toegestaan. Anticonceptie was een taboe onderwerp en seksspeeltjes verdwenen uit de winkel, deze konden alleen nog verkocht worden in speciale winkels. Er werd in het openbaar nauwelijks gepraat - zelfs niet door artsen - over het heikele onderwerp. Met name binnen de Rooms-Katholieke Kerk werd er gevreesd voor teveel losbandigheid. Seks deed je binnenshuis en er werd verder niet over gesproken.
Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming
In 1946 werd de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming (NVSH) opgericht. Hun doel was het geven van seksuele voorlichting en het verspreiden van voorbehoedsmiddelen. De enige plek waar je halverwege de twintigste eeuw zonder problemen condooms kon kopen in Nederland waren dan ook de Rutgershuizen van de NVSH. Deze verkoop van anticonceptiemiddelen was niet erg toegankelijk aangezien de middelen alleen verkocht werden aan leden.
Verandering van het beeld over seksualiteit
In 1966 kwam het succes van de NVSH tot een hoogtepunt. De vereniging telde dit jaar meer dan 200.000 leden en er waren 60 consultatiebureaus voor anticonceptie en seksualiteit. Door de introductie van de pil en de afschaffing van het verbod op de openlijke verkoop van voorbehoedsmiddelen in Nederland eind jaren ’60 veranderde de visie op seksualiteit. De afname van de invloed van de grote kerken door secularisatie maakte ruimte vrij voor een geleidelijke ontwikkeling die duurde tot het midden van de jaren ‘70: abortus werd legaal, voorbehoedsmiddelen werden vrij verkrijgbaar en de pil werd vergoed door het ziekenfonds.
Bredere acceptatie en meer openheid rondom seks
Door de seksuele revolutie van de jaren ‘60 en ‘70 veranderde de houding van de Nederlandse bevolking ten opzichte van seks. Er werd openlijker over seks gepraat en demonstraties van seksuele minderheden zorgden ervoor dat andere seksuele belevingsvormen meer werden geaccepteerd. Zo werd in 1977 werd voor het eerst een Gay Pride Parade georganiseerd - de Roze Zaterdag – om meer solidariteit rondom homoseksualiteit tot uiting te brengen. Het taboe rondom het bezit en gebruik van Sextoys zoals vibrators en dildo’s verdween langzaamaan. In veel westerse landen werden seksspeeltjes vanaf de jaren 60’ vrij verkrijgbaar- zoals op Easytoys.be - en het gebruik van seksspeeltjes nam weer toe. Dit omdat seks voor man en vrouw vanaf de seksuele revolutie niet alleen maar voortplanting was maar ook een vorm van ontspanning.
bronnen
- Andere Tijden: De seksuele moraal voor en na de pil
- Wikipedia.org: Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming
afbeelding
Nationaal Archief: Fotocollectie Anefo / Dolle Minas op de Dam. Bord waardoor mensen zich kunenn laten fotograferen als Dolle Mina, 30 april 1970. Amsterdam, Noord-Holland