Waar komt de traditie van tweede paasdag vandaan?

Waarom vieren we in Nederland tweede paasdag?

Net als met veel andere christelijke feestdagen viert men in Nederland Pasen in twee dagen. Na de eerste paasdag op zondag volgt op maandag ook altijd een tweede paasdag. In veel andere Europese landen kennen ze deze traditie echter niet. Waar komt de traditie van een tweede paasdag dan precies vandaan?

Afschaffing naamdagen

Nederland kent relatief weinig christelijke feestdagen. In totaal kent ons land negen feestdagen, waarvan er zes een christelijke grondslag hebben. Dit komt vooral door het feit dat in de 17e eeuw veel katholieke naamdagen werden afgeschaft. Zodoende bleven alleen dagen over die volgens de protestanten gericht waren op de christelijke boodschap zelf. Deze dagen moesten gewijd zijn aan de verlossing en het lijden van Christus, zoals Kerstmis, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


De Zondagswet van 1815

De viering van de christelijke dagen verschilde vaak flink per regio. Veel kerkgemeenschappen vierden bijvoorbeeld wel acht dagen lang Pasen. Dit gaf de gelovigen namelijk extra veel tijd om naar de kerk te gaan en met het geloof bezig te zijn.

De roep om een meer nationale aanpak van de christelijke feestdagen nam in de 19e eeuw toe. Dit leidde in 1815 tot de invoering van de zogeheten Zondagswet. Deze wet stelde alle christelijke feestdagen vast. Ook werd vastgesteld uit hoeveel dagen deze feesten zouden bestaan.

De staat achtte het voor alle feestdagen wenselijk dat de feesten uit twee dagen zouden bestaan. Het was namelijk altijd gebruikelijk geweest dat de feesten meerdere dagen werd gevierd. Daarnaast vielen veel feesten, zoals Pasen en Pinksteren, altijd op een zondag. Omdat mensen op die dag sowieso al vrij waren, gunde de staat hen een extra dag. Vanaf dat moment kende Nederland dus officieel een tweede paasdag als christelijke feestdag.

Waarom niet in andere landen?

In veel andere landen in Europa, vooral katholieke landen als Spanje en Italië, zijn dagen als tweede paasdag afgeschaft. Dit heeft er vooral mee te maken dat de katholieke naamdagen daar veelal in stand gehouden zijn. Om de kalender niet te overspoelen met te veel vrije feestdagen, werd de tweede paasdag in deze landen afgeschaft.

Ondanks die maatregel behoort Nederland nog altijd tot de landen met het minste aantal feestdagen. Daar waar Nederland er in totaal negen heeft, komen landen als Portugal en Roemenië op dertien dagen uit. Slowakije spant in Europa de kroon, met in totaal vijftien nationale feestdagen.

Meer lezen over de tradities rondom Pasen? In ons dossier over Pasen lees je alles over dit bijzondere feest.

Leestip:

waarom tweede paasdagReligie Themanummer De Negentiende Eeuw 32 (2008) 3
Redactie: Maartje Janse e.a.
Uitgeverij: Verloren
ISBN: ISSN_13818546rl
Winkelprijs: €10,–

Bestel dit Themanummer 

Bronnen

Afbeelding

Ook interessant: 

Religie: 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.